"De eerste keer dat we alcohol proeven, vinden we dat niet lekker, maar toch drinken we door"

11 februari 2019
Ex-alcoholist Michael Niclaus wil mensen bewust maken van wat alcohol met je doet
"Dertig jaar geleden was roken heel erg normaal en nu is dat niet meer zo. Met alcohol zal het net zo zijn." Daar is ex-alcoholist Michael Niclaus van overtuigd.

Tournée Minérale is terug van start gegaan. Zestigduizend mensen gaan de uitdaging aan om in de maand februari geen druppel alcohol aan te raken. Is het niet gek dat we dat 'een uitdaging' noemen? Bij Debecker ging er dieper op in:

Amélie Outters is 23 jaar en ziet in haar vriendenkring hoe ze raar wordt aangekeken als ze tijdens het uitgaan alleen maar water wil drinken. Ze vindt het jammer dat mensen het zo vanzelfsprekend vinden om alcohol te drinken én het vreemd te vinden als mensen dat eens niet doen.

Alcoholconsulent en ex-alcoholist Michael Niclaus is het eens met Amélie. Hij heeft de website debestebeslissing.be opgericht waarmee hij mensen bewust wil maken van wat alcohol met je doet. Zelf was Michael ook jarenlang verslaafd aan alcohol. Sinds zeven jaar is hij nuchter, maar dat ging niet zonder slag of stoot. "Ik heb gekozen voor een andere vriendenkring, met mensen die het wél aanvaarden dat ik niet langer drink", zegt hij daarover.

Maar Niclaus is ervan overtuigd dat het tij zal keren: "Dertig jaar geleden was roken heel erg normaal en nu is dat niet meer zo. Met alcohol zal het net zo zijn."

Raar als je niet drinkt

Marijs Geirnaert van VAD, de Vereniging voor alcohol- en drugproblemen, beaamt wat Michael Niclaus zegt: "Je moet je nooit verantwoorden als je alcohol drinkt, wel als je niét drinkt. Niet-drinkers worden nog altijd scheef bekeken en dat is toch bizar?"

Dertig jaar geleden was roken heel erg normaal en nu is dat niet meer zo. Met alcohol zal het net zo zijn.
Michael Niclaus

"Alcohol is ingeburgerd in onze maatschappij, maar de overheid kan er heel wat aan doen om het alcoholverbruik te verminderen", zegt Geirnaert.

"De minimumleeftijd om alcohol te drinken zou van 16 naar 18 jaar kunnen gaan, alcohol zou duurder kunnen gemaakt worden én er zou ook reclamebeperking moeten zijn voor alcoholische dranken."

Beluister hier de uitzending: