"De eerste keer van mening veranderen is het moeilijkst"

7 december 2018
Wetenschapper en moraalfilosoof Stijn Bruers veranderde een aantal keren van mening. En werd daardoor ook een ander mens. “Ik ben niet van de domste, maar ik heb me op een tiental vlakken vergist.”

Bruers was jarenlang actief in de milieubeweging. Hij ging er vanuit dat GGO’s, ofwel genetisch gemanipuleerde organismen, een negatief effect hebben.
“De milieubeweging beroept zich op studies om te zeggen dat GGO’s onveilig en milieuonvriendelijk zijn. Ik nam zelf deel aan acties tegen GGO’s. Tot ik zelf de tijd nam om eens goed naar de studies te kijken. En dan ben ik van mening veranderd.”

“Mijn omgeving reageerde niet altijd even positief. Sommige mensen schrokken, waren boos of verontwaardigd. Sommige vriendschappen verwaterden zelfs. Anderen vonden het juist dapper, of mooi. Ik kreeg er dus ook nieuwe vrienden door.”

Wijzertjes

“Na een kleine tien jaar ben ik ook van mening veranderd over tal van andere zaken: filosofische kwesties, biolandbouw, fair trade. Ik ben beginnen beseffen dat van mening veranderen niet makkelijk is. De eerste keer is het moeilijkst.”

“Ondertussen beschouw ik al mijn overtuigingen als wijzertjes op een dashboard. Vroeger stonden die wijzertjes op het maximum, en bleven ze daar vast staan. Nu zijn die wijzertjes veel flexibeler. Dat heeft me ook een ander mens gemaakt.”

Herbeluister de reportage van Max Vrijens