De Egyptenaren zijn kampioenen in squash

8 november 2019
De Egyptenaren domineren de squashwereld. Zowel in de top 4 van mannen als van vrouwen overheersen de Egyptenaren. Zit er iets speciaals in de Nijl misschien?

Niet alleen domineren ze de wereldranking, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Sinds 2003 werd het wereldkampioenschap squash al tien keer gewonnen door een Egyptenaar!

Wat zorgt ervoor dat de Egyptenaren de wereldtop domineren als het gaat over squash spelen? Lieven belt met die vraag naar professionele squash-speler Stefan Casteleyn.

Blijkt dat er wel een aantal redenen zijn waarom de Egyptenaren zo goed zijn in de sport.

"Alle topspelers spelen in dezelfde club. In andere landen gaan de spelers die beter gaan spelen zich afzonderen van de groep en trainen met een coach, maar in Egypte gaan de spelers elkaar versterken door samen te trainen en spelen. In plaats van een soort spel leren ze dus heel veel manieren van spelen", legt Casteleyn uit.

Egyptenaren spelen ook van in het begin zeer aanvallend. Als je niet met het juiste defensieve shot komt, ben je verloren. 

Leefbaar

In de rest van de wereld zijn er andere sporten veel groter, maar in Egypte zijn voetbal en squash dé sporten om te spelen.

"Squashen is er zelfs een beetje een sport voor de rijken. In Egypte kan je dus zeker leven van een squashcarrière", besluit Casteleyn.

Beluister het interview met Stephane Casteleyn: