De encyclopedie van rare pastoors

19 oktober 2018

‘A Field Guide to the English Clergy. A Compendium of Diverse Eccentrics, Pirates, Prelates and Adventurers. All Anglican. Some Even Practising.’ Een encyclopedie van rare dominees dus. Waarvan sommige zelfs gelovig.

Onze Favoriete Anglofiel – er zijn maar twee mensen die we zo omschrijven: Flip Feyten en – Harry De Paepe vond dat we daar iets mee moesten doen. Anglicaanse priesters die per pletwals boodschappen gingen doen of zich als zeemeermin verkleedden en op een rots gingen zitten zingen. Eentje die een kat excommuniceerde omdat ze op zondag muizen ving en eentje die dacht dat hij chirurg was, een olifant dronken voerde en hem vervolgens probeerde te dissecteren. Dat soort figuren.

Zonderlingen zou je denken. Zoals in ’uitzonderlijk’. Maar het boek staat er wel vol mee. En volgens Harry is het geen toeval, dat uitgerekend in the Church of England zoveel excentriekelingen rondlopen. Of liever: liepen. Tegenwoordig is dat veel minder en ook daar is een goeie reden voor.

Zeg mij hoe zot uw priesters zijn en ik zal u zeggen wat voor kerk u bent. Dat is het uitgangspunt van het gesprek zaterdag.

Radio 1 Select