De Engelsen kunnen niet koken, maar het is niet hun schuld

5 juni 2017
Regula Ysewyn is een Antwerpse, die in China een prijs kreeg voor haar werk over de Britse keuken. Volg je nog? Zij legt uit dat de Engelsen niets kunnen doen aan hun soms wat vreemde culinaire keuzes.

"Ergens in de 18e eeuw, toen ging het volledig mis in de Engelse keuken. Rond die periode werden heel wat mensen onteigend en van het platteland naar de stad gedwongen. Omdat de mensen in die steden bijna nooit over een eigen keuken beschikten, gingen de stedelingen eten in grote gaarkeukens. En als je zelf niet kookt, is het best moeilijk om je culinaire cultuur in ere te houden."

En alsof dat nog niet erg genoeg was, werden de Britten ook nog eens volledig verkeerd ingelicht: "Rond de 19e eeuw kwam de Engels versie van 'Ons kookboek' op de markt. Maar dat boek stond vol-le-dig vol met fouten. Als je de gaartijd van woreltjes op één uur vastlegt, dan weet je dat er problemen van komen."

Voorts legt Ysewijn uit dat de Engelse keuken volop aan een inhaalbeweging bezig is. Beluister het hele interview hieronder: