De Ensors worden genderneutraal: acteurs en actrices dingen mee naar zelfde prijzen

1 oktober 2021
De Ensors, de belangrijkste Vlaamse film- en televisieprijzen, worden genderneutraal. Dat betekent dat er geen geen aparte prijzen meer zullen uitgereikt worden voor beste acteur en beste actrice. Er komen wel prijzen voor hoofdrollen en bijrollen, zodat het totale aantal acteursprijzen gelijk blijft.

Concreet worden de categorieën beste acteur en beste actrice geschrapt en komt er een prijs voor beste acteerprestatie in een hoofdrol en een voor beste acteerprestatie in een ondersteunende rol. Beide prijzen worden wel nog apart uitgereikt voor film en televisie. Voor elk van deze categorieën worden vijf acteerprestaties (M/V/X) genomineerd. Voorheen werden bijrollen niet bekroond, dus het aantal prijzen blijft gelijk.

De nieuwe indeling van de prijzen gebeurde in overleg met de Acteursgilde. "Acteren is een kunstvorm, geen sportdiscipline. Onderscheid naar gender lijkt ons niet meer van deze tijd", zegt Michaël Pas, voorzitter en woordvoerder van de Acteursgilde.

De Ensors volgen hiermee het voorbeeld van het Filmfestival van Berlijn en de Gouden Kalveren in Nederland. In Berlijn werden dit jaar voor het eerst genderneutrale acteerprijzen uitgereikt. Zowel in de categorie beste hoofdrol en beste bijrol ging een vrouw met de eer lopen.

In Nederland worden vandaag de Gouden Kalveren uitgereikt. Daar zijn drie actrices en twee acteurs genomineerd voor beste hoofdrol. Voor beste bijrol zijn twee actrices en drie acteurs genomineerd. Of bij de Ensors de nominaties ook zo mooi verdeeld zulllen zijn, weten we begin januari.

Nog nieuw is dat vanaf volgend jaar ook remakes in aanmerking komen voor de Ensors. "Een belangrijk beoordelingscriterium is een toevoeging van de eigen Vlaamse creativiteit", zegt Wim Vanseveren, voorzitter Raad van Bestuur van vzw De Ensors.

Enkele prijzen veranderen ook van invulling. Debuut van het jaar wordt belofte van het jaar. “Met de Ensor voor belofte van het jaar willen we een professional in de spotlight zetten die bij het brede publiek nog niet doorgebroken is, maar zich afgelopen jaar wel manifesteerde als iemand om in de gaten te houden", zegt Vanseveren.

Daarnaast heet de Ensor voor internationale doorbraak van het jaar voortaan internationale prestatie van het jaar. "Meer en meer Vlaams talent kan niet eenmalig aan de slag in het buitenland, maar blijft vaak actief betrokken."

De Ensors worden uitgereikt door de Ensor Academie. Iedereen die recent actief is binnen de audiovisuele sector in Vlaanderen kan lid worden. De prijsuitreiking vindt plaats op 29 januari tijdens het Filmfestival van Oostende.

Naast de Ensors worden op 28 januari voor de tweede maal de Jamies uitgereikt op het Filmfestival van Oostende. Dat zijn de prijzen voor de beste online video.

Luister naar filmjournalist Lieven Van Gils via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en De ochtend