"De erfgoedschande van Vlaanderen"

6 september 2017
Dat we eens kennis moesten maken met de erfgoedschande van Vlaanderen, mailde Clair Ysebaert naar de redactie van Hautekiet. En daarmee doelt hij op het kasteel van Moregem, in Wortegem-Petegem. Hautekiet schonk hem één minuut zendtijd.

De minuut van Clair Ysebaert

In Moregem, minuscule parochie van Wortegem-Petegem, staat een heus kasteel. Dit magistraal bouwwerk was, anno 1790, eigendom van een adellijk Gents geslacht.

Vandaag is de adel er verdwenen. Het kasteel zelf poogt de nakende instorting te overleven, midden in een overwoekerende jungle.

Niemand geeft nog om deze Napoleontische parel: niet het rijk, niet het Vlaams gewest, niet de provincie, niet de gemeente. Het Agentschap onroerend erfgoed sluit de ogen. Een bouwkundig waardevol monument of een beschermd dorpsgezicht kent men daar nauwelijks.

Straks vallen de bladeren van de bomen en is dit voorbeeld van 18de-eeuwse architectuur weer iets beter te bewonderen.

Kom aan de Heerbaan in Moregem. René Magritte zal u dankbaar zijn: “ceci n’est pas un château”. 

Hier treft u inderdaad de waanzinnige uiting van hoe verwerpelijk Vlaanderen omspringt met het onroerend erfgoed.

Nog even dit: het kasteel is niet bewoond maar het spook van het kasteel is er alle dagen. Kafka is de naam. Met dank aan al onze overheden en al wie er nog wel bij vaart.

Reageer

  • Hautekiet wil een lijstje maken met nog meer monumenten die bedreigd zijn. Laat het ons weten via onderstaand forum. Foto's zijn ook welkom via hautekiet@radio1.be