De Europese spin van 2012 is ... de Gewone grottenspin!

24 november 2011

De Europese spin van het jaar 2012 mag dan het epitheton 'gewone' dragen, ze zorgt toch maar mooi voor een aantal primeurs. Nooit eerder werd een spin uit de familie van de strekspinnen (Tetragnathidae) gekozen. De habitat 'grot' is ook nieuw, én de Gewone grottenspin (Meta menardi) is meteen ook uitgeroepen tot grotbewoner 'alle categorieën' van het jaar. Dat verdient diep respect.


Alleen leden van arachnologische verenigingen uit 25 Europese landen mogen mee bepalen welke achtpoter de Europese spin van het jaar wordt. En ja, de gewone grottenspin komt ook bij ons voor. Ze werd in december 2010 voor het eerst in de Limburgse mergelgrotten ontdekt.

Maar ze komt - in weerwil van haar naam - ook in de stad voor. Onder meer in rioleringen, oude beerputten en kelders. Een gemiddelde vochtigheid en constante temperatuur boven de zeven graden genieten de voorkeur.

Dat is allemaal hoogst interessant, maar we willen van Kevin Lambeets van de spinnenvereniging Arabel toch weten waarom de Europese arachnologen uitgereken voor de 'gewone' grottenspin (foto) zijn gevallen. En of er ook een bijzondere grottenspin bestaat.

Radio 1 Select