De exitstrategie: winkels weer open vanaf 11 mei en iedereen krijgt een mondmasker

25 april 2020
Bedrijven kunnen weer aan de slag vanaf 4 mei, winkels kunnen vanaf 11 mei weer open gaan en de scholen gaan vanaf 18 mei weer gedeeltelijk open. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad laten weten tijdens de voorstelling van de Belgische exitstrategie, die zal plaatsvinden in 3 fases. Een overzicht van de nieuwe maatregelen en de data waarop ze ingevoerd zullen worden.

Daarnaast is er een timing opgesteld om het openbare leven en de economie veilig te laten opstarten. De huidige maatregelen blijven gelden tot en met zondag 3 mei. Een overzicht:

Fase 1A: vanaf 4 mei

 • Bedrijven uit niet-essentiële sectoren mogen vanaf maandag 4 mei opstarten, zij het onder voorwaarden. Telewerk blijft de norm. Er mogen geen rechtstreekse contacten zijn met klanten, er wordt alleen business-to-business gewerkt. Op de werkvloer moeten mondmaskers gebruikt worden als er geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden.
 • Mondmaskers worden vanaf deze dag ook verplicht op het openbaar vervoer, omdat de regel om 1,5 meter afstand te houden niet gehandhaafd kunnen worden op trein, tram, bus en metro. Dit zal verplicht zijn voor iedereen die ouder is dan 12 jaar en van zodra men een station betreedt. Er wordt aangeraden om zoveel mogelijk de piekuren te mijden. Wie eigen vervoersmiddelen heeft, moet dit zoveel mogelijk gebruiken.
 • Stoffenwinkels zullen de deuren mogen openen, omdat ze belangrijk zijn om mondmaskers te kunnen maken. Ze zullen hiervoor de veiligheidsregels moeten respecteren.
 • In de gezondheidszorg wordt de toegang tot de algemene en gespecialiseerde zorg geleidelijk uitgebreid.
 • Mensen moeten nog altijd zoveel mogelijk thuis blijven, alleen essentiële verplaatsingen blijven toegestaan. Het samenscholingsverbod blijft van kracht.
 • Sporten: naast wandelen, lopen en fietsen worden andere sporten in de buitenlucht toegestaan met maximaal twee personen, bovenop de mensen die onder hetzelfde dak wonen, zolang 1,5 meter afstand wordt bewaard. De toegang tot overdekte infrastructuur, zoals douches en cafetaria’s, blijft verboden.

Fase 1B: vanaf maandag 11 mei

 • In deze fase mogen alle winkels weer de deuren openen, zonder uitzondering van sector of grootte. Maar net als bij het opstarten van bedrijven, worden hieraan strikte voorwaarden verbonden, om de drukte in de winkels te beperken. Die maatregelen zullen de komende week worden uitgewerkt in overleg met de sectoren.
 • Er zal dan ook duidelijkheid worden gegeven over de toekomst van sportwedstrijden. Lees meer op sporza.be.
 • Op 11 mei gaan ook de traceerders aan de slag om besmette mensen op te volgen en hun contacten op te sporen. Een app om dit bij te houden is voorlopig van de baan.

Fase 2: vanaf 18 mei

 • De scholen gaan vanaf maandag 18 mei gedeeltelijk open: in de basis- en middelbare scholen, telkens voor maximum drie leerjaren en in kleinere groepen, met maximaal 10 leerlingen per klas. Er wordt eerst gekeken naar de afstudeerjaren en -wat de lagere school betreft- de eerste twee studiejaren. Er wordt opvang voorzien voor ouders die gaan werken en geen opvang hebben. In de kleuterscholen blijven de lessen geschorst, minstens tot eind mei. Scholen kunnen op vrijdag 15 mei een proefdag houden, om dan in het weekend erna eventueel de werking bij te sturen. Dat was iets wat de Vlaamse onderwijssector deze week geadviseerd had. Het Franstalig onderwijs wilde pas op 18 mei opstarten. Er is nu dus een Belgisch compromis gevonden waarbij het onderwijs officieel weer start vanaf 18 mei, met de mogelijkheid om de 15e al een dag te proefdraaien.
 • Een mondmasker wordt de hele schooldag verplicht voor leerlingen ouder dan 12 jaar en ouder én leerkrachten. Er moet water en zeep ter beschikking staan van de leerlingen en er moet op toegezien worden dat de leerlingen hun handen wassen.
 • Er wordt bekeken of en onder welke voorwaarden de zogenoemde contactberoepen, zoals kappers, weer aan de slag kunnen gaan.
 • Er wordt ook gekeken of musea de deuren weer kunnen openen in deze fase, onder voorwaarden.
 • De mogelijkheid voor privé-bijeenkomsten wordt bestudeerd. Huwelijken en begrafenissen kunnen in een groter gezelschap plaatsvinden na evaluatie.
 • Er wordt ook gekeken of buitenactiviteiten uitgebreid kunnen worden naar meer dan twee personen.
 • En de mogelijkheid om voor ééndaagse uitstapjes in België in deze fase kan nu worden overwogen. Hetzelfde geldt voor tweede verblijven.

Fase 3: ten vroegste vanaf 8 juni

Wanneer de derde fase zal ingaan, ligt nog niet vast. Het zal ten vroegste vanaf 8 juni zijn. Wat er in deze fase zal gebeuren, zal afhankelijk zijn van de evolutie van de corona-epidemie in België:

 • Er wordt gekeken naar de voorwaarden om restaurants en later ook cafés geleidelijk te laten heropenen in deze fase
 • Tegen eind mei wordt beslist of zomerkampen van jeugdbewegingen kunnen doorgaan.
 • Verder wordt nog bestudeerd of meerdaagse reizen binnen en buiten België in deze fase kunnen doorgaan, of toeristische attracties kunnen opengaan en of kleinere openluchtevenementen kunnen doorgaan. Maar zoals eerder beslist werd, mogen massa-evenementen zoals festivals niet doorgaan tot en met 31 augustus.

Radio 1 Select