"Onze buren dachten vaak dat wij ruzie aan het maken waren, maar wij praatten gewoon over het weer"

1 juni 2020
Foto: © Ivan Put
Zouzou, Chokri en Walid Ben Chikha dalen op pinkstermaandag neder. Flamboyante theatermakers, acteurs, muzikanten en bon-vivants. Een familiekroniek met een Tunesisch randje.

Zouzou, Chokri en Walid Ben Chikha zijn de drie broers die deze pinkstermaandag opvrolijken met hun grappige verhalen en intermezzo's. Tussen het grappen en grollen door, geven ze ons nog hun favoriete nummers mee en de verhalen die eraan vasthangen.

Zo kozen de drie broers voor nummers van Bob Marley, maar het was Zouzou die het nummer 'One Love' koos, "want het is zo'n mooie boodschap".

Zouzou koos ook voor 'Losing My Religion' van R.E.M.. Een duidelijke boodschap? "Ja, ik denk het wel", zegt hij. "En iets dat je nooit hebt gehad, kun je niet verliezen."

Zouzou vertelt ook over het jeugdhuis waar hij zijn liefde voor vinylplaten ontdekte. "Uren heb ik daar gezeten, plaatjes draaien, iets drinken. En ik ben blijven vinylplaten kopen."

Eén Ben Chikha met een diploma

Zus Leila vertelt tussendoor over Chokri, de enige Ben Chikha met een diploma. Hij koos voor de opleiding geschiedenis, maar belandde daarna ook in de theaterwereld. Hij richtte het gezelschap 'Action Zoo Humain' op.

Eén Ben Chikha terug naar Tunesië

Walid Ben Chikha was dan weer de enige broer die samen met zijn ouders is teruggekeerd naar Tunesië en daar tien jaar gewoond heeft. "Ik miste mijn broers wel, maar het was wel een heel leerrijke periode. Het is helemaal anders om daar te leven dan om daar op vakantie te gaan. En het was wel gek, want daar was ik dan de Blankenbergenaar in Tunesië terwijl we in België het omgekeerde ervaarden."

Altijd luid

Als er één ding is dat de Ben Chikha's gemeen hebben, dan is dat het volume waarop ze met elkaar communiceren. "Onze buren dachten vaak dat wij ruzie maakten in de tuin, terwijl we gewoon over het weer praatten", vertelt een van de broers. Ook tijdens de uitzending is duidelijk dat de broers een chaotisch drietal vormen die graag en vaak door elkaar praten.

Maar ze sluiten deze laatste 'De Familie' af met een nummer waar ze het wonder boven wonder over eens zijn: 'Alexandrie, Alexandra' van Claude François.

Beluister hier de uitzending opnieuw (in drie delen):