De familie Hamoudy uit Syrië

4 januari 2017

Full house bij de familie Hamoudy wanneer ik op bezoek ben! De loodgieter komt langs omdat de verwarming stuk is, maar aan warmte geen gebrek bij dit gezin. Vader Emad, moeder Ghada en kinderen Yamam (15), Homam (12) en Tim (8) ontvangen me hartelijk. 

"We zijn moeten vertrekken uit Syrië omdat we christenen zijn. Het werd gewoon te gevaarlijk." vertelt dochter Yamam (15). Ghada, de moeder van het gezin, is eerst naar België gekomen en is hier erkend als vluchteling. Vervolgens is de rest van het gezin naar hier kunnen komen via een visum gezinshereniging. 

Het was niet gemakkelijk. Mama was al in België, wij wachtten in Turkije tot we ook konden komen.

De hele familie volgt Nederlandse les, maar Yamam springt erbovenuit. "Ik leer niet alleen op school. Als ik thuiskom, luister ik naar Nederlandstalige filmpjes, ik oefen de hele tijd."

Daarom fungeert ze zo'n beetje als de woordvoerder van het gezin. Wanneer de loodgieter vertrekt, is zíj het die vraagt wat de volgende stappen zijn. Er rust dus wel wat druk op haar schouders. "Ja, het is niet altijd makkelijk. OCMW, sociale dienst, ... ze bellen mij omdat ze weten dat ik het versta. Ook als ik op school zit, tijdens de les."

Een overzicht van alle reportages in deze reeks vind je hier

© Reportage, foto en tekst: Karen Vandermeulen