De federale regering heeft een akkoord klaar over de begroting

26 juli 2017
De federale regering heeft na dagen vergaderen een akkoord over de begroting, en een reeks socio-economische maatregelen. Premier Michel heeft dat rond halfvier vannacht zelf gemeld in een tweet. Over de details van het akkoord is er nog niet officieel gecommuniceerd, maar er zou een compromis zijn over verschillende belastingen.

De vennootschapsbelasting voor kmo's wordt verlaagd van 25 naar 20 procent, voor grote ondernemingen daalt het tarief volgend jaar van 34 naar 29 procent. En in 2020 daalt die belasting voor grote bedrijven nog verder, tot 25 procent. Alle bedrijven, groot en klein, zullen voortaan wel een minimum van 7,5 procent aan vennootschapsbelasting moeten betalen.

Er komt ook een tax op effectenrekeningen, maar die taks is beperkt tot 0,15 procent, en bovendien komt er een vrijstelling op effectenrekeningen waar minder dan 500.000 euro op staat.

En er komt een gedeeltelijke vrijstelling op inkomsten uit aandelen. Op de eerste 600 euro winst op aandelen, zal u geen roerende voorheffing meer moeten betalen. Zo wil de regering mensen aanmoedigen om minder geld op spaarboekjes te zetten en méér te beleggen.

Luister naar De ochtend tussen 8 en 9 voor meer details