De fika-pauze

17 maart 2016
Regelmatig komen er wat nieuwe Zweedse gebruiken op de werkvloer naar hier overgewaaid, nu is dat de fika-pauze. Een lange koffiepauze zeg maar, waarbij je het werk even helemaal vergeet.

Peter Baillière is personeelsdirecteur bij het Zweedse Alfa Laval en wist in het begin niet wat hij zag. Elke dag trokken de werknemers van het bedrijf zich twintig minuten lang terug voor de fika. Veel te lang voor een koffiepauze, naar Belgische normen toch. Peter wilde die pauze afschaffen, maar hij kreeg heel wat protest over zich heen!

In Zweden is het niet meer dan normaal dat je af en toe even nietsdoet op het werk. De fika-pauze past perfect in de Zweedse bedrijfscultuur en helpt om te ontstressen. Niet meedoen aan de fika is dan ook not done. Bedrijven houden minstens één keer per week zo'n fika, sommigen doen het zelfs dagelijks. De dagelijkse variant duurt zo'n 20 minuten, bij bedrijven die het wekelijks doen kan dat tot een uur zijn. 

Geen tijdsverlies, wél meer productiviteit

Peter is er van overtuigd dat de fika voor een sterke verbetering van de productiviteit zorgt. Mensen kunnen even tot rust komen en alles wat hen stress bezorgt vergeten. Het bevordert ook de sociale cohesie en collega's gaan elkaar beter als mens leren kennen.

Als baas kan je daar ook niet wegblijven. Peter merkt dat zijn werknemers hem dingen zeggen in vertrouwen of af en toe hun ergernissen komen uiten. Toch veel beter dan honderden berichten met kleine frustraties in je mailbox.

Foto © Getty Darren McCollester

Radio 1 Select