“De fooien die ‘gratis gidsen’ ontvangen zijn hoger dan wat wij als officiële gidsen ontvangen”

17 mei 2018
Enkele dagen geleden kwam het tot een ruzie tussen de officiële en de gratis gidsen in Brugge. Marc Reyniers, voorzitter van de Gidsenfederatie FTG, vergelijkt die ‘free guides’ met zwartwerkers, en neemt het op voor de officiële gidsen.

Onze Federatie van Toeristische Gidsengroeperingen is een vereniging van 45 aangesloten Vlaamse gidsenverenigingen, en bestaat reeds 50 jaar. Wij vertegenwoordigen ongeveer 3000 erkende en gediplomeerde stads-, streek- en museumgidsen verspreid van Ieper tot Maaseik.

Onze gedreven en enthousiaste gidsen hebben de dag van vandaag vaak te maken met de zogenaamde ‘free guides’, in feite piraten die zogezegd gratis rondleidingen geven, maar achteraf met de pet rondgaan en fooien ontvangen.

Dat drinkgeld is blijkbaar hoger dan wat wij als officiële gidsen ontvangen. Die ‘free guides’ zijn bijgevolg zwartwerkers en vormen dus oneerlijke concurrentie !

Onze erkende, gediplomeerde en inhoudelijk sterke gidsen hebben allerlei cursussen gevolgd, try-outs uitgevoerd tijdens hun opleiding, schriftelijke en mondelinge examens moeten afleggen, m.a.w. véél tijd, energie en ook veel centen moeten investeren in de gidsenopleiding.

De nadruk van die gidsenopleidingen ligt tegenwoordig op ‘storytelling’ en interactie met de toerist, dus het oubollig imago van onze gidsen is verleden tijd.

Een rondleiding waar dan ook in Vlaanderen moet een unieke, vlotte en kwaliteitsvolle beleving zijn voor de hedendaagse toerist anno 2018 !

Bij deze wou ik al onze erkende en gediplomeerde gidsen een hart onder de riem steken en hen feliciteren met het goede werk van de afgelopen 50 jaar.

Lees ook: