Foto's van angstige kinderen die een coronatest ondergaan op de voorpagina's van de kranten? "Een gemiste kans"

25 januari 2021
© Kristof Van Acom (Belga)
Er wordt te paniekerig gedaan over de impact van de coronacrisis op kinderen, en het is voor ouders belangrijk om hun kinderen op maat te informeren. Dat zegt kinderpsycholoog Klaar Hammenecker in 'De Wereld Vandaag'.

"De foto's van angstige kinderen die een coronatest ondergaan op de voorpagina's van de kranten, dat is een gemiste kans. Het ziet er heel afschrikwekkend uit, ook voor jonge kinderen", zegt kinderpsycholoog Klaar Hammenecker in 'De Wereld Vandaag'.

Hammenecker pleit voor genuanceerde communicatie over de impact van de coronacrisis op kinderen en op scholen. "Er wordt te paniekerig over het risico in de scholen gesproken. Enerzijds is er de communicatie over de scholen die absoluut niet dicht mogen omdat dat heel negatieve effecten heeft op de kinderen en hun leervermogen en een mogelijke leerachterstand. Anderzijds is er paniek over de scholen die dicht moeten omdat de kinderen grotere verspreiders zouden zijn van de nieuwe varianten."

Volgens Hammenecker zullen de kinderen geen blijvende trauma's oplopen door de coronacrisis, maar het blijft wel belangrijk dat ouders hun kinderen op maat geruststellen. "Kinderen pikken veel sfeer op, meer dan taal en boodschappen. De ouders moeten de dingen kaderen en hun kinderen op die manier door de crisis begeleiden, zeker de jongste kinderen."

Beluister het gesprek met Klaar Hammenecker in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: