“De gay leather scene bloeit als nooit tevoren”

9 oktober 2018
De ‘gay leather scene’ lijkt met uitsterven bedreigd. In Londen is er nog maar één bar over van de ooit zo bloeiende scene. Toch maakt de sector het goed, stelt Jeroen Van Lievenoogen van de Leather Pride.

Je kent het beeld van een doorsnee leather boy wel: pet, snor, stoer… Een stijl die in de jaren ’60 bewust door homoseksuelen werd gekozen, omdat in de maatschappij het beeld werd opgehangen van verwijfde mannen. Dat 'stoere' beeld van de leather boy kennen we vandaag nog steeds. Maar de interesse lijkt tanend: in Londen zijn er vijf bars op korte tijd gesloten, bij gebrek aan belangstelling. Zelfs ‘The Backstreet’, de laatste die nog overblijft, heeft het niet makkelijk.

“Ook in Antwerpen zijn er nu minder clubs dan vroeger” zegt Jeroen Van Lievenoogen van de Leather Pride in 'Nieuwe Feiten'. “Nu is er enkel nog The Boots, dat de tand des tijds heeft doorstaan. Maar toch groeit en bloeit de scene als nooit tevoren” zegt hij. “Zeker als ik het vergelijk met toen ik er pas bijkwam.”

“Het is vooral het uitgaanspatroon van mensen dat veranderd is. Vroeger moest je al naar een club of bar om anderen te leren kennen. Vandaag heb je internet, apps, en vooral ook evenementen. Ieder weekend is er wel ergens in Europa een Leather Pride of een Fetisj Pride, en daar gaan mensen naartoe om elkaar te ontmoeten.”

De dresscode is ondertussen ook een stukje minder strikt dan vroeger. “Je ziet nog altijd de vaste look die heel tekenend is voor de scene, maar de evolutie zit eerder in andere materialen: sportswear en latex bijvoorbeeld. Het is makkelijker om daarmee creatief aan de slag te gaan.”

Beluister het integrale interview:

Lees ook: