In de geest van een zelfmoordterrorist

17 september 2017
In de geest van een zelfmoordterrorist
Aya Sabi debuteert op haar 21ste met Verkruimeld land. Met haar boek wil de schrijfster mensen dichter bij elkaar brengen en dat doet ze onder andere door in de geest van een zelfmoordterrorist te kruipen.

De Nederlands-Marrokaanse Sabi studeert Biomedische Wetenschappen en diende 'Verkruimeld land' in als eindwerk voor haar andere opleiding Literaire Creatie. In haar columns, voor onder andere MO*Magazine, schrijft Sabi over actuele dingen zoals het hoofddoekendebat, Islam en samenleven.

Fictie moet raken

Sabi rolde eerder toevallig in de wereld van de columns maar haar hart ligt meer bij fictie. “Fictie heeft de rol om verder te kijken dan feiten, cijfers en droge argumenten. Fictie gaat meer over het gevoel en moet raken.”

In 'Verkruimeld land' noemt de schrijfster geen namen of plaatsen. “Ik zeg bijvoorbeeld niet Palestijnen omdat elk bezet volk hetzelfde meemaakt. Het gaat niet om wie ze precies zijn of hoe ze genoemd worden. Ik wil dat de lezer het, afhankelijk van zijn eigen bagage en kennis, invult.”

In het boek kruipt de schrijfster ook in de geest van een zelfmoordterrorist. “Ik wilde het verhaal eens vanuit een heel andere kant vertellen. Soms is een hoofdpersonage echt de ergste mens ter wereld maar heb je er medeleven mee. Dit is de meest extreme vorm maar ik wil meer empathie en gevoel in de wereld. Ik wil de mensen dichter bij elkaar brengen.”

De rode draad zijn personages die sterven zonder echt dood te zijn

De schrijfster erkent dat Verkruimeld land een erg fatalistisch boek is. “De rode draad zijn personages die sterven zonder echt dood te zijn. Ik ben gefascineerd door de vergankelijkheid van het leven. Het leven gaat meer over liefdesverdriet dan over liefde”, zegt de schrijfster daarover.

Twitteroorlog

De Twitteroorlog tussen Sabi en staatssectretaris Theo Francken laaide afgelopen dinsdag weer hoog op toen Sabi liet weten dat ze Francken geen exemplaar van 'Verkruimeld land' zou bezorgen. "Ik ben altijd beleefd gebleven, en dat was niet zo andersom. Maar dat vind ik niet zo erg", zegt Sabi. De schrijfster zal staatssecretaris Francken alsnog een boek bezorgen.

Radio 1 Select