Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

De geesten lijken te rijpen: combinatie gratis huisvesting voor vluchtelingen en volledig leefloon toch geen goed idee?

wo 16 mrt. - 10:12

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) wil dat gezinnen die Oekraïense vluchtelingen opvangen daarvoor ook een vergoeding kunnen vragen, bijvoorbeeld om onkosten te dekken. Daarvoor wil hij een tijdelijk contract mogelijk maken tussen de aanbieder van opvangplaatsen en de vluchteling. Sowieso vindt Diependaele de combinatie van gratis opvang en een leefloon geen goed idee. Nathalie Debast van VVSG geeft duiding.
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) wil dat gezinnen die Oekraïense vluchtelingen opvangen daarvoor ook een vergoeding kunnen vragen, bijvoorbeeld om onkosten te dekken.

Beluister het gesprek met Nathalie Debast in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

We gaan inderdaad ervoor zorgen dat er een tijdelijk contract is", zegt Matthias Diependaele. "Een overeenkomst tussen de aanbieder van die plaats en de betrokken vluchteling, die daar dan inderdaad een vergoeding voor betaalt. Dat is een contract waardoor men een beetje zekerheid heeft aan beide kanten." "Ik denk dat iedereen dat met een goed hart doet, en daar kunnen we alleen maar blij om zijn", aldus de minister van Wonen. "Maar goede afspraken maken goede vrienden, en daar geven we nu een instrument voor, om ervoor te zorgen dat we een beetje afspraken kunnen over maken."

"#plekvrij is een zeer goed bedoeld initiatief, maar ik denk dat het ook een juridisch probleem heeft gecreëerd, in die zin dat er mensen zijn die misschien ook wel iets willen vragen, die oplopende kosten hebben daardoor."

#plekvrij is een zeer goed bedoeld initiatief, maar ik denk dat het ook een juridisch probleem heeft gecreëerd

Diependaele legt zijn voorstel vanmiddag voor aan het Vlaams Parlement, dat erover zal stemmen.

"Ik denk dat dit niet verstandig is" 

Ook bij Open VLD lijken de meningen te veranderen. "Zomaar klakkeloos zeggen dat iedereen een leefloon krijgt: ik denk dat dit niet verstandig is", zegt Vlaams Parlementslid Bart Tommelein (Open VLD) in 'Villa Politica'. "Ik denk dat we daarover goed moeten nadenken en dan een beslissing nemen."

"Van zodra wij een aantal dingen gratis aanbieden aan die mensen - bed, bad en brood - hoeven zij geen volledig leefloon te hebben", vindt de burgemeester van Oostende. "We moeten natuurlijk ook opletten dat we geen situatie creëren waar er een open end is voor geld dat wordt uitgedeeld aan mensen die al heel wat ondersteuning krijgen."

Huistvesting, maar geen leefloon? 

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zet zich nu op dezelfde lijn. "Uiteraard is er geen verplichting voor de overheid om zowel een equivalent leefloon toe te kennen als gratis huisvesting", zei hij vanmiddag in de Kamer. "Het lijkt mij nogal vreemd dat we én gratis huisvesting voorzien bovenop ook nog eens een volledig leefloon."

Het lijkt mij nogal vreemd dat we én gratis huisvesting voorzien bovenop ook nog eens een volledig leefloon

Mahdi concludeert: "Het is dus logisch dat we bekijken hoe huisvesting die door de overheid wordt georganiseerd ook in rekening kan worden gebracht, bijvoorbeeld door afhankelijk van de voorziene huisvesting vooraf een huurprijs in te houden en mensen een bijdrage te laten leveren." De staatssecretaris wijst er nog op dat leefloonkwesties de bevoegdheid zijn van minister van Sociale Integratie Karine Lalieuw (PS).

Ook de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vindt dat gevluchte Oekraïners die een leefloon krijgen een billijke vergoeding zouden moeten betalen voor de opvang. Geen leefloon geven, is niet de oplossing vindt de VVSG.

"Er is weinig of geen discussie over het principe dat mensen die een leefloon krijgen, dat die moeten betalen als ze opvang krijgen. Doordat ze dat statuut van tijdelijk ontheemde hebben, hebben ze natuurlijk wettelijk recht op dat leefloon. Dat statuut nu nog gaan wijzigen, in een volle opvangcrisis en terwijl OCMW's al mensen aan de deur krijgen, is niet evident", zegt Nathalie Debast van VVSG. 

Beluister het gesprek met Nathalie Debast in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag' 

Lees ook 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet