De "gemiste kans" van de herdenking van de slag bij Passendale

1 augustus 2017
Historicus Jan De Volder (KUL) hekelt de eenzijdigheid van de herdenking van de slag bij Passendale afgelopen weekend. "De Britten tonen dat ze geen lessen hebben getrokken uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog", zegt hij in "De ochtend". "Hoeveel mooier was het geweest hadden de Britse premier Theresa May en de Duitse bondskanselier Angela Merkel daar hand in hand gestaan?"

Afgelopen weekend is met een groots spektakel in Ieper de honderdste verjaardag start van de slag bij Passendale herdacht. Bij die bloedige en modderige veldslag tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn meer dan 170.000 doden gevallen. Professor De Volder hekelt de eenzijdigheid en het gebrek aan zelfkritiek bij de herdenking. "Eigenlijk viert men dat een militaire overwinning, terwijl die jongens zijn opgeofferd door een legerleiding die volgens onze termen eigenlijk oorlogsmisdadigers zijn."

Het steekt De Volder vooral dat de herdenking eenzijdig Brits was. "De Duitse jongens aan de overkant waren evenzeer slachtoffers van een oorlog die ze niet gewild hebben. Het was geen oorlog van goed tegen slecht", zegt hij. "Voor alle partijen was het het begin van de neergang van Europa. Tot dan domineerde Europa de wereld, daarna niet meer. Bovendien heeft de oorlog het bedje gespreid voor het totalitarisme."

Volgens de historicus tonen de Britten met de aanpak van de herdenking dat ze geen lessen hebben getrokken uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

In Parijs en Berlijn hebben ze begrepen dat de toekomst in Europese samenwerking zit, dat hebben de Britten niet begrepen. Hoeveel beter zou het geweest zijn mocht mevrouw May daar hand in hand met mevrouw Merkel hebben gestaan?

Dat wordt mooi geïllustreerd door de herdenking van de Slag van Verdun in mei vorig jaar. Toen was Merkel wel aanwezig op de plechtigheid, net als toenmalig Frans president François Hollande. Samen riepen ze op tot Europese samenwerking en vrede. Een krachtig signaal dat de Britten nu niet hebben gegeven. "We moeten leren dat er Europese samenwerking nodig is en dat een oorlog nooit iets oplost."