"De Gentse Feesten zijn bierfeesten geworden"

18 juli 2016
Theatermaker Arne Sierens groeide op in een Gentse volkswijk. Voor hem zijn de Gentse Feesten dus altijd heel essentieel geweest. Al vindt hij het tegenwoordig gigantisch groot. “Het is too much”.

Eind jaren ’60 maakte Arne Sierens de Gentse Feesten al mee, samen met zijn vader. Toen was het festival nog piepklein, en waren er misschien 200 mensen aanwezig.

Als het begon te regenen, ging iedereen het café binnen. De laatste sloot de deur.

Tegenwoordig is het festival gigantisch groot. “Het zijn net bierfeesten geworden, in concurrentie met Duitsland”, zegt Sierens. Hij vindt het nog wel interessant, al moet je zoeken naar een leuke plek. “Het is te veel geworden”. Half Vlaanderen en de helft van Europa komen er naartoe, bij wijze van spreken.

Dit jaar kan je er trouwens opnieuw gaan kijken naar zijn voorstelling “De Soldaat-facteur en Rachel” (van Compagnie Cecilia). Een herneming, omdat de mensen het heel graag zien. “In deze moeilijke tijden is het een fantastisch stuk om je zakdoek boven te halen. Het geeft mensen een boodschap over omgaan met angst en verdriet. Denk maar aan Nice en Turkije”.

Ben jij het trouwens eens met Arne Sierens? Zijn de Gentse Feesten te groot geworden?