"De getuigenis van Cohen kan president Trump grote politieke schade toebrengen"

28 februari 2019
Björn Soenens (foto © VRT)
De voormalige advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump, Michael Cohen, heeft uren getuigd voor het Amerikaanse Congres. Cohen heeft de president onder andere een racist en een bedrieger genoemd. Volgens Amerika­correspondent Björn Soenens kan de getuigenis van Cohen de president hele grote politieke schade toebrengen.

Björn Soenens: "Een congreslid vroeg aan Cohen hoe vaak hij mensen had moeten afdreigen in opdracht van de president. Ongeveer 500 keer antwoordde Cohen." De toon tijdens de getuigenis in het congres was zeer vernietigend voor de president. De voormalig vertrouweling van Trump heeft er een boekje opengedaan over de president en karaktermoord gepleegd. "Het is iets wat Cohen kan doen, want hij kent natuurlijk de vuile was van Trump. Cohen was tien jaar lang zijn juridische lijfwacht", zegt Soenens. "Het kan Trump hele grote politieke schade opleveren."

Toch zette Cohen Trump soms ook uit de wind. "Zo heeft hij het langlopende verhaal staalhard ontkend als zou hij ooit naar Praag zijn gegaan in opdracht van de Trump-campagne om te praten over de beïnvloeding van de verkiezingen door de Russen. Hij heeft de president ook wat uit de wind gezet als gaat om de rechtstreekse opdracht om te liegen voor het Congres. Maar hij vermeldde er fijntjes bij dat de advocaten wisten wat hij ging vertellen over de bouw van een Trump-toren in Moskou."

Cohen geen onbesproken figuur

Cohen zelf is geen onbesproken figuur. Intussen is de man veroordeeld tot drie jaar cel, ook voor zaken die niets met Trump te maken hebben. Het palmares van Cohen heeft duidelijk een invloed op het verschil in de vraagstelling tussen de Democraten en de Republikeinen.

"Bij de Democraten zegt men: 'Dit is het eerste schot dat gelost is op weg naar een mogelijke afzetting van Trump'. Bij de Republikeinen zegt men: 'Er is gewoon niks, de Democraten hebben hier een politieke show van gemaakt', met een getuige die in hun ogen compleet ongeloofwaardig is, die zelf liegt en bedriegt en veroordeeld is. De anderen zeggen dan weer dat hij die leugens altijd heeft verkocht in opdracht van zijn baas, Donald Trump."

Het drama kan zijn dat Cohen vertelt wat hij weet over de president, maar nu niet meer geloofd wordt

Ook de raadsman van Cohen, Lanny Davis, is geen onbekend figuur. "Davis is erg verbonden met de Clinton-clan", weet Soenens. "Hij was adviseur van Bill Clinton tijdens zijn presidentschap, hij was de advocaat die Clinton beschermde tegen een afzettingsprocedure. En hij is een studiegenoot van Hillary Clinton. Volgens de Republikeinen wijst dit op een politiek spel, alleen maar om de president voor de zoveelste keer te beschadigen."

"Het drama zou kunnen zijn dat Cohen effectief vertelt wat hij allemaal weet over de president, maar nu niet meer geloofd wordt."

Politiek fatsoen

Cohen zelf stond altijd bekend als de pitbull van Trump. "Maar hij kwam hier zelfs vrij sympathiek over", merkte Soenens. "Het was bijna als een geslagen puppy die een beetje om medelijden vroeg. Hij leek een soort bekeerling, iemand die spijt had van zijn meer dan 10 jaar werk voor Trump. Op het einde hield hij zelfs een pleidooi voor meer politiek fatsoen en meer beleefdheid in de samenleving."

In Amerika en in de wereld zijn er concurrerende versies van de waarheid en de politieke verdeeldheid bepaalt wat je gelooft

Dat fatsoen zelf ontbrak overigens al te vaak tijdens de hoorzitting. "Soms was ik zelfs geschokt door wat ik hoorde", aldus nog Soenens. "Zo vroegen de Democraten of Trump een buitenechtelijk kind heeft en of hij Melania heeft geslagen. En anderzijds probeerden de Republikeinen de aantijgingen van racisme tegen te spreken door een zwarte medewerkster van Donald Trump op te voeren. Die stond daar dan te staan als een soort decorstuk. Zo van: 'Kijk, er werkt een zwarte vrouw in het Witte Huis, dus is de president geen racist'."

Soenens trekt alvast een conclusie waar je niet vrolijk van kunt worden. "Iemand zei terecht: in Amerika en in de wereld zijn er concurrerende versies van de waarheid en de politieke verdeeldheid bepaalt wat je gelooft. Vandaag was daar weer een bewijs van."

Bron: vrtnws.be

Beluister ook het gesprek met Björn Soenens in 'De Ochtend':

Radio 1 Select