De gevaren van de teddybeer

28 januari 2016

'Teddyberen kunnen gevaarlijk zijn!' Dat is de slogan waarmee de Noorse Hart- en Longvereniging dezer dagen campagne voert. En om de boodschap kracht bij te zetten zijn er op de affiches ook foto's te zien van teddyberen uitgedost als Adolf Hitler, Moeammar Khaddafi of Kim Jong-Il. De campagne richt zich op ouders van jonge kinderen, die alsmaar vaker het slachtoffer worden van astma en allergieën.

Zijn teddyberen echt zo gevaarlijk?

Kinderallergoloog Elke De Wachter van het UZ Brussel begrijpt wel dat men een statement wil maken, maar vindt het toch een brug te ver om ze af te beelden als dictators.

Maar uiteraard is er wel iets van waar. Je kan namelijk vermijden dat kinderen allergisch worden, door hen “vroegtijdig niet in contact te brengen met iets.”  Maar volgens De Wachter heeft men nooit kunnen aantonen dat het ook gerelateerd is met astma.

Daarnaast zit huisstofmijt niet alleen in beren, maar ook in matrassen, in speelgoed en tussen boeken.

Maar moeten we de beren nu weren of niet?

Als je zeker weet dat je kinderen duidelijk allergisch zijn, helpt het om de teddybeer om de zes weken te wassen op 60 graden. Je kan ‘m ook een dag en een nacht in de diepvries leggen.

De Wachter besluit:

Gezond boerenverstand blijft het belangrijkste. Veel knuffels in een bed zijn bijvoorbeeld ook niet goed voor wiegendood.