"De gezondheid van de renners heeft zeker niet op de eerste plaats gestaan"

12 oktober 2016
Is het nog verantwoord om topsporters extreme prestaties te laten leveren in extreme bloedhete omstandigheden? Paul Van Den Bosch (voormalig trainer van Sven Nijs en baas van het sport- en gezondheidscentrum Energylab) heeft zijn bedenkingen.

"Een schande" noemde Karl Vannieuwkerke het vanochtend nog in "Hautekiet". En ook coach Paul Van den Bosch vindt de situatie allesbehalve optimaal. "Over het financiële plaatje en de sponsoring zal de UCI zeker nagedacht hebben", zegt hij in "Nieuwe Feiten". Maar de gezondheid van de renners, dat is andere koek. "Uiteraard is dit gevaarlijk" zegt hij.

Bij het nadenken over het toekennen van dit kampioenschap heeft de gezondheid van de renners zeker niet op de eerste plaats gestaan.

Gelukkig zijn de Belgische renners optimaal voorbereid. Het is belangrijk dat ze de symptomen van oververhitting herkennen. In dergelijke extreme omstandigheden zullen ze heel veel moeten drinken bijvoorbeeld. Maar dan nog doet de hitte wat met een mens:

Een renner die ik begeleid, deed maandag een training van 71 kilometer. Hij dronk 2,5 liter. Na zijn training woog hij 3,5 kg minder. Hij heeft dus 6 liter vocht verloren.

"Het is heel vreemd dat we nooit stemmen horen van renners die zeggen dat dit de limiet is" zegt hij.

Nieuwe Feiten belde ook met Kris Van der Mieren, bondsdokter bij de Belgische ploeg in Qatar. Beluister hieronder het volledige interview:

Radio 1 Select