“De gier is een ingenieus dier”

19 februari 2018
Morgen begint Leve de Zoo! op Eén, het nieuwe programma van Arnout Hauben. De Antwerpse Zoo is een dierentuin, maar doet veel meer dan de bezoeker plezieren. Ze voeren onder andere campagnes om dieren te beschermen in hun natuurlijke biotoop. De gier is één van de dieren waarover De Zoo zich ontfermt.

De Zoo heeft een aantal programma’s om gieren terug in het wild te zetten en te beschermen in hun natuurlijke biotoop. Ze zijn met uitsterven bedreigd door stropers, vergiftiging, … Arnout Houben trok naar Frankrijk samen met Marleen Huyge, curator vogels in Planckendael en De Zoo, om de gieren er te herintroduceren. “Daar zitten honderden gieren nu, heel spectaculair,” zegt Arnout. Het programma bestaat erin kadavers van dieren op te halen bij de boeren en te voederen aan de gieren.

Gieren kunnen dankzij hun kale kop helemaal in een kadaver duiken.

De gier heeft niet meteen een goede reputatie en wordt vaak geassocieerd met de dood, maar het is een ingenieus dier. Ze eten een kadaver helemaal op, er blijft geen stukje vlees meer over. Hun kale kop zorgt ervoor dat ze beter in het karkas schuiven. Het zijn dieren die de natuur voor een stuk opruimen.

Dieren staan overal onder druk.

Dieren worden door de mens weggedrukt in de natuur volgens Arnout. De bonobo’s, de okapi’s en de olifanten zijn slechts enkele voorbeelden van diersoorten die bedreigd zijn. “We moeten ervoor zorgen dat dieren gewoon dier kunnen zijn in hun natuurlijke biotoop,” zegt Arnout.

Meer over de gier en andere dieren in Leve de Zoo!, vanaf dinsdag 20 februari elke week om 20.35 uur op Eén.