De globalisering wordt deglobalisering

26 oktober 2018
Het nadeel van trends is: tegen de tijd dat wij eindelijk mee zijn, gaan ze alweer de andere kant op. Neem nu: globalisering. We hadden bijna begrepen hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn, nu blijkt dat de wereld de-globaliseert.

John Vandaele zet deze week in Mo* de cijfers op een rij. Het aantal internationale leningen is spectaculair gedaald. Buitenlandse investeringen zijn wereldwijd gekrompen van 1.300 miljard dollar (in 2008) naar 700 miljard (in 2017). In 1995 waren er meer dan 200 internationale handelsverdragen, in 2017 waren dat er nog maar 18. In 2007 bedroegen de internationale kapitaalstromen 22 procent van de wereldeconomie in 2015 was dat nog maar 4,7 procent. Kortom: de economie wordt steeds minder internationaal. De global village trekt zich terug onder de kerktoren.

Je zou verwachten dat anti-globalisten dan een dansje doen op het graf van Friederich Hayek, maar het is nog maar de vraag of dat terecht is. Want is die nieuwe trend, een toenemende ieder-voor-zich mentaliteit wel een goeie zaak? Hoe vaak hebben wij ons niet laten vertellen dat een bloeiende internationale handel zorgt voor meer welvaart en meer wereldvrede? Waarom houdt men er dan mee op? We zijn er eerlijk gezegd niet gerust in.

Voor zaterdag hebben we twee vragen op ons papiertje staan: 'Waar komt die deglobalisering vandaan, John?' 'En waar gaat dat eindigen?'

Radio 1 Select