De Grauwe: "De goede cijfers liggen vooral aan de Europese conjunctuur, niet aan de regering"

10 februari 2017
Goed nieuws volgens minister van werk Kris Peeters, want die tweette: "meer jobs, meer groei en meer consumptie volgens het Planbureau.". Dat nieuws werd meteen getemperd door de vakbonden, want het zou vooral aan de Europese conjunctuur liggen dat het beter gaat. Lode Roels aan Professor Paul De Grauwe wie er nu gelijk heeft.

"Europa doet het goed"

"Het is in hoofdzaak de Europese conjunctuur die het goed doet.", zegt Professor De Grauwe. Volgens hem gaat het overal in de Eurozone goed. Meer nog, in de hele Eurozone was er een stijging van de tewerkstelling met 2,4%, in België slechts met 2%. Kortom, zegt De Grauwe: "We doen het goed, maar niet beter dan in de rest van Europa."

Volgens de cijfers van de Europese Commissie hinkt België dus wat achterop wanneer er vergeleken wordt met de rest van de klas.

"Weinig te maken met de overheid"

De Grauwe zegt dat de maatregelen van de regering, zoals de bekende 'tax shift', weinig effect gehad hebben op de cijfers "We merken overal in Europa dat de competitiviteit verbeterd, maar dat heeft vooral te maken met het verlies dat de euro maakt ten opzichte van de dollar. Maar dat heeft weinig te maken met de tax shift van de regering.". De Grauwe noemt ook de maatregelen van de Europese Centrale Bank als een belangrijke stimulans voor de Europese economie. 

"Nood aan nieuwe investeringen"

Om nieuwe groei mogelijk te maken is er volgens De Grauwe veel nood aan nieuwe publieke investeringen: "Nu hangen we met handen en voeten vast aan regel die door Europa werden opgelegd. Zo mogen nieuwe investeringen niet meer bekostigd worden met obligaties, maar met lopende inkomsten. Dat maakt het buitengewoon moeilijk voor regeringen in Europa."

Radio 1 Select