De grenzeloze Rijn

11 november 2021
De biografie van een rivier schrijven, dat was het plan van Mathijs Deen. Beschouw de Rijn als een levend wezen dat geboren wordt en sterft. En beschrijf wat er ondertussen gebeurt.

De Rijn is een van de Grote Rivieren van West-Europa. Een groot gedeelte van België watert er naar af. Een rivier die tot de verbeelding spreekt, een rivier met geschiedenis, een rivier als een personnage.

In een paar machtige eerste hoofdstukken van zijn boek De grenzeloze rivier beschrijft Mathijs Deen de geboorte van de Rijn alsof hij zelf in de kraamkamer stond. Hij versnelt de tijd, en vertelt hoe hij de continenten ziet verschuiven; de Afrikaanse aardplaat tegen Europa ziet aanbeuken en hoe onvoorstelbare krachten traagzaam de Alpen doen ontstaan; hoe het water zijn weg zoekt, van hoog naar laag, langs de weg van de minste weerstand, bedding uitslijt en rivieren doet ontstaan.

Was de Rijn een mens, ze zou verhalen kunnen vertellen over de Homo heidelbergensis, Romeinse legionairs, Karel de Grote en Lodewijk de Vrome, nijlpaardschedels, zonderlinge eenzaten, wandelaars, binnenschippers en drenkelingen. 

Mathijs Deen heeft een prachtig boek geschreven, waarin de Rijn tegelijk decor en hoofdfiguur is. Zaterdag zit hij aan onze Keukentafel.

Beluister het volledige gesprek :