De grootste diamant

28 mei 2021
De Koh-I-Noor heeft de reputatie de grootste diamant ter wereld te zijn. Ten onrechte, dat is hij niet. Maar de Koh-I-Noor is wel de beroemdste diamant ter wereld. Met straten voorspong. En hij werd gestolen.

De dief heet Groot Brittannië, het slachtoffer van de diefstal is India. Of Pakistan. Of Afganistan. Die drie landen eisen de Koh-I-Noor van Groot-Brittannië terug. Het ziet er niet naar uit dat de Britten zullen toegeven: de Koh-I-Noor blijft waar hij is: bij de kroonjuwelen in de Tower of London

De diamant zit al zeventig jaar in een vitrinekast in de Tower. Ze prijkt op een kroon. De koningin-moeder is de laatste die ze heeft gedragen: in 1952, tijdens de kroning van koningin Elisabeth.

Dat was best dapper van de Queen Mother. De Koh-I-Noor heeft de reputatie ongeluk te brengen. Zijn geschiedenis is er een van marteling, moord, ziekte en onheil. Je leest over heersers die traag worden vergiftigd, over wegrottende neuzen, gloeiende naalden waarmee ogen worden uitgestoken, koninginnen die levend worden verbrand en een geketende keizer wiens kroon wordt volgegoten met kokend lood.

Je zou van minder bijgelovig worden: de Queen heeft de kroon met de Koh-I-Noor nooit willen dragen.

William Dalrymple en Anita Anand zijn twee Britse historici die een paar jaar geleden over de geschiedenis van de Koh-I-Noor een boek hebben geschreven. Catherine Regout heeft het voor ons gelezen. Ze is curator van het DIVA, het museum voor diamant, zilver en edelsmeedkunst aan de Suikerrui in Antwerpen.

Beluister het volledige gesprek :