“De grootste lawaaimakers leveren niet noodzakelijk het beste werk af”

14 september 2018
Voor een groep spreken is niet voor iedereen evident. Klara-collega Heidi Lenaerts pleit voor het recht op verlegenheid.

Het centrale thema in De wereld van Sofie was ditmaal spreekangst of podiumstress. Een van de klassiekers uit de recente literatuur daarover is Stil, van de Amerikaanse schrijfster Susan Cain. Cain pleit ervoor om introverte mensen meer ruimte te geven. Klara-collega Heidi Lenaerts is een fan.

Heidi: “Onze maatschappij is inderdaad vooral gericht op mensen die extravert zijn. Kijk maar naar de landschapsbureaus, of de vele groepswerken op school. Maar niet iedereen kan daar het beste uithalen. Meer introverte mensen komen met veel betere ideeën als ze zich effectief ook introvert mogen gedragen. De grootste lawaaimakers leveren niet noodzakelijk het beste werk af.”

Laat kinderen introvert zijn als ze dat willen

Zelf is Heidi ook een introvert type. “In de middelbare school stak ik nooit mijn vinger op. Ik deed in gedachten wel mee, maar dat was voldoende voor mij. En haatte spreekbeurten! Toen de school iemand zocht om een show te presenteren, was ik dan ook geen vrijwilliger. Toch duidde de leerkracht mij aan, omdat die vond dat ik een goede stem had.”

Radiopresentatrice

Nu is Heidi radiopresentatrice, dat is toch ook een sociaal beroep? “Ja, maar ik zit natuurlijk alleen in mijn studio. Ik zie mijn luisteraars niet. Dingen zoals festivals presenteren, doe ik niet meer. En trouwen deed ik voor twintig man."
“Ik merk het ook in de school van mijn kinderen. Mijn oudste dochter wordt verlegen genoemd. Maar je bent niet noodzakelijk verlegen als je introvert bent. Ik vind: laat kinderen op zichzelf zijn als ze dat willen.”

Herbeluister het gesprek met Heidi Lenaerts in 'De wereld van Sofie' 

Lees ook: