"De grootste schade voor Barroso is die aan zijn imago"

31 oktober 2016
Oud-voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso heeft met zijn werk voor de bank Goldman Sachs de ethische regels niet geschonden. Dat zei alvast het ethisch comité van de Europese Commissie. Steven Van Hecke vertelt aan Xavier Taveirne waarom dat zo is.

Veeg uit de pan

Jose Manuel Barosso is twee jaar commissievoorzitter af. Nu heeft hij een contract lopen bij Goldman Sachs. En daar waren toch wat bezwaren tegen, zegt Steven Van Hecke:

"De kritiek was drieledig: ten eerste betreft het Goldman Sachs, een bank die een heel slechte indruk maakte tijdens de bankencrisis. Ten tweede adviseerde hij ze over de Brexit. Als laatste zou het een schoolvoorbeeld zijn van het draaideurprincipe, waarbij achterkamerdeals in de Europese Comissie gewoon worden verdergezet in de zakenwereld."

Volgens het ethisch comité van de Europese Commissie was het gedrag van Barosso laakbaar en schaadde hij het Europese project. Barosso krijgt dus een veeg uit de pan, maar juridisch valt hem weinig aan te wrijven.

"De grootste schade betreft zijn eigen reputatie"

Barosso speelde het spel wel degelijk volgens de regels. De ontluizingsperiode van 18 maanden was dan ook al verstreken. Het is dus geen aanfluiting van de gedragscode.

Omdat Barosso pas stappen ondernam na die periode, kan men hem juridisch niets maken.

"Er zijn weinig winnaars in dit dossier. De grootste schade betreft zijn eigen reputatie. Het is de boswachter die stroper wordt."

Men wil die regels strenger maken en de ontluizingsperiode uitbreiden tot twee jaar. Maar dat maakt dat ex-commissarissen de facto twee jaar werkloos zouden zijn. 

Radio 1 Select