"De grote verdienste van Martinez is dat hij probeert"

7 september 2016
De Rode Duivels namen gisteren de eerste horde richting het WK in Rusland. Cyprus was duidelijk een maatje te klein met 0-3. Peter Vandenbempt, de voetbalman van de radio, analyseert de prestatie van de Belgen. "De nieuwe veldbezetting met drie verdedigers was goed en slecht."

"De 0-3 is het begin van een soort wiedergutmachung"

De wedstrijd bracht gedeeltelijk een antwoord op de wedstrijd tegen Spanje. Het eerste wat de Rode Duivels moesten doen in de eerste van tien kwalificatiewedstrijden was winnen. Dat hebben ze gedaan.

Het moest in Cyprus met een veel betere wedstrijd gebeuren dan vorig jaar. Dat was een gedrocht en dat was gisteren bepaald niet het geval. De Duivels hebben de wil getoond om er wat van te maken. Daar was bondscoach Roberto Martinez achteraf heel tevreden over op de persconferentie. 

Zijn jongens hebben ervoor gelopen. De omstandigheden waren niet gemakkelijk. De hitte van vorig jaar was er niet, maar nu was er dat heel slechte veld.

Cyprus verliest in eigen huis niet zo vaak met een aantal doelpunten verschil. 0-3 is wat dat betreft een veelbelovend antwoord. Het begin van een soort wiedergutmachung zou je kunnen zeggen.

De nieuwe veldbezetting met drie verdedigers was goed en slecht. Ze begonnen goed met veel druk vooruit. Er was zin om te voetballen met een aantal goede combinaties, zonder al te veel kansen. 

Daarna was er wel een hele periode van groot verval. Dat zagen we helaas ook in de wedstrijden tegen Wales en Spanje. Dat baart een beetje zorgen. Pas na de 0-2 werd het pas echt goed. Ook al omdat Cyprus, dat overigens een heel matige tegenstander was, het een beetje liet lopen en het lood in de benen had gekregen.

 

"Alderweireld, Vermaelen en Vertonghen waren in hun sas in dit systeem"

De grote verdienste van Martinez is dat hij tenminste probeert. Hij gaat aan de slag met dit elftal en gaat op zoek naar iets anders om te proberen. 

Hij wil proberen om een aantal spelers zoals Eden Hazard, dat vond ik gisteren geslaagd, en Kevin De Bruyne, dat was dan weer minder geslaagd, meer aan de bal en dichter bij Romelu Lukaku te krijgen.

Ik had de indruk dat Alderweireld, Vermaelen (foto) en Vertonghen, de drie centrale verdedigers, best in hun sas waren in dit systeem. Ook voor Meunier (foto) was dit een bijzonder geschikt systeem. Lopen op de flanken gaat hem veel beter af dan rechtsback spelen.

Anders dan wat men in Engeland van hem heeft verteld, heeft Martinez gezegd dat hij wel tactisch flexibel is. We moeten op een bepaald moment, ook op een EK, kunnen variëren met drie of vier achteraan.

Dat moet je er natuurlijk proberen in te slijpen. Dat heeft hij nu toch al gedaan en geprobeerd. Het was verre van perfect, maar hij gaat wel aan de slag met de ploeg en houdt zijn belofte.

Hij heeft gezegd dat er veel werk is en dat het een soort project is dat pas af zal zijn over 20 maanden bij de start van het WK, maar dat we ondertussen ook competitief moeten zijn. Die twee dingen zijn ingevuld zou ik zeggen.

 

"Mertens en Nainggolan zullen zich afvragen of ze een plaats hebben in de veldbezetting"

Ik weet wel niet of het stadion tegen Bosnië op basis van deze wedstrijd opnieuw vol zal zitten. De wonden die geslagen zijn, zijn redelijk diep, heb ik kunnen merken.

Ik weet niet of een 0-3-overwinning op het veld van Cyprus, met een wedstrijd waarin heel goed en heel slecht te zien was, volstaat om de mensen naar het stadion te krijgen. Daar moet misschien nog wat meer tijd over gaan.

Gisteren is ook duidelijk geworden dat uitgerekend Bosnië, dat met 5-0 won van Estland, de grote concurrent zal worden voor de Belgen op weg naar het wereldkampioenschap.

Ook niet iedereen was blij gisteren. Nicolas Lombaerts viel als 24e man af - er zaten twee doelmannen op de bank - en moest voor de wedstrijd gaan trainen op het andere veld. Ik denk niet dat hij dat leuk vond.

Anderen zoals Dries Mertens en Radja Nainggolan zullen zich stilaan afvragen of ze in deze nieuwe veldbezetting wel een plaats hebben. Niet iedereen is dus even vrolijk.

Bron © sporza.be