De Grote Vriendelijke Reus: fantastisch boek! Maar ook een fantastische film?

20 juli 2016
Toen het enkele weken geleden onophoudelijk regende, gingen mensen schuilen in de cinemazalen. Nu de hitte het overgenomen heeft, kunnen mensen verkoeling zoeken in de airco van een cinemazaal. Maar is het nieuwe filmaanbod van deze week ook de moeite waard? Filmman Ward Verrijcken wikt en weegt.

Nieuw in de filmzalen is een film waar Steven Spielberg-fans (en Roald Dahl-fans) al lang naar uitkijken: “The BFG”, oftewel, the Big Friendly Giant, oftewel de GVR, oftewel de Grote Vriendelijke Reus.

Het verhaal? Een behoorlijk vriendelijke reus kidnapt een weesmeisje en samen vormen ze een avontuurlijk duo dat het moet opnemen tegen een aantal veel minder vriendelijke reuzen. Zelfs de koningin van Engeland schiet hen te hulp.

Ward heeft Spielberg onlangs geïnterviewd, en die vertelde hem dat hij het boek heeft voorgelezen aan zijn zeven (!) kinderen. Het illustreert hoe verschillende generaties dat boek zo’n beetje als hun lievelingsboek beschouwen.

Toch heeft Spielberg lang gewacht om het boek te verfilmen. De technologie liet het hem immers nu pas toe om van acteur Mark Rylance een reus te maken.

Een fantastisch boek van Roald Dahl. Maar is het ook een mooie film? Ward is wat kritisch:

De film is bijzonder indrukwekkend om te zien. Maar ik had er af en toe een probleem mee dat de film te lang duurt.

“Het is een vrij eenvoudig kinderverhaal, en dat hoeft niet langer te duren dan anderhalf uur” zegt Ward. “Spielberg wou blijkbaar graag uitpakken met allerlei technologische hocus pocus, maar soms wordt dat wat langdradig”

“Het is een mooi project, een film voor mensen van 7 tot 77 jaar, maar het mag best wel wat bondiger”, besluit Ward.

Ward ging ook kijken naar Independence Day. Zijn volledige recensie hoor je hier: