De Gucht: "Juridisch is er in CETA-deal zeer weinig veranderd"

28 oktober 2016
"Juridisch is er zeer weinig veranderd aan het CETA-akkoord. Men heeft twee weken gebakkeleid om een zachte landing van Paul Magnette(PS) mogelijk te maken." Dat zegt Karel De Gucht, als Europees commissaris voor Handel een van de drijvende krachten achter CETA.
De Gucht gelooft ook niet dat de koppigheid waarmee de Waalse minister-president zich bleef verzetten, heeft geleid tot meer transparantie bij de onderhandeling van toekomstige verdragen. "Voor het Verdrag van Lissabon onderhandelde de Europese Commissie zonder dat daar veel over gezegd werd, maar sinds dat verdrag is dat wel het geval en zijn er zeer regelmatig debriefings voor het Europees Parlement. Na elke onderhandelingsronde is er ook een debriefing naar het middenveld, de teksten die door Europa op tafel worden gelegd kunnen vrij worden geraadpleegd", zei De Gucht in "De ochtend".

De voormalige Europees Commissaris brengt voorts nog eens in herinnering dat hij in 2014 het akkoord heeft geparafeerd met toestemming van de federale regering, die goedkeuring had van de deelstaten. "Zeggen dat dit akkoord in geheime achterkamertjes is onderhandeld, is klinkklare nonsens. Magnette heeft gewoon geprobeerd om hier politieke munt uit te slaan. Het is een intern politiek spel, zonder meer, en ik denk dat Magnette dat maar al te goed weet."

Bron: deredactie.be

 
 
 
 
 
 

Radio 1 Select