De Heiligheid van moeder Teresa

7 mei 2016
Op 4 september wordt Moeder Teresa heilig verklaard. Rome erkent twee mirakels: een man werd genezen van een hersenziekte nadat zijn echtgenote Moeder Teresa om tussenkomst bij God bad, en bij een vrouw verdween een maagtumor toen er een medaillon van Moeder Teresa op haar buik werd gelegd.

Sommige mensen geloven daar niets van, zo gaat dat met mirakels. Andere mensen vinden ze een bewijs van heiligheid. Wij hebben zo ons eigen gedacht, maar dat doet er verder niet toe. We willen wel graag weten wie Moeder Teresa was en waar ze voor stond. Stefan Suetens wou dat ook, en is in de Moeder Teresaliteratuur gedoken. Er is nogal wat over haar geschreven sinds ze in 1968 wereldberoemd werd.

Die roem was te danken aan een boek en een documentaire die Malcolm Muggeridge maakte voor de BBC, Something beautiful for God - ook tijdens het maken van die film gebeurde er een wonder. Na die film werd Moeder Teresa bij leven al als heilig beschouwd voor haar werk met de allerarmsten in Calcutta, India.

Maar er is ook kritiek, getuige het boek The Missionary Position en de documentaire Hell's Angel, allebei gemaakt door Christopher Hitchens.

Zelden was een heiligverklaring zo omstreden als die van Moeder Teresa. 

 

Radio 1 Select