De held die tegen stoute celletjes vecht

1 juni 2019
Radio 1
Tv-presentator Pedro Elias en actrice Evelien Broekaert kregen onlangs het dramatische nieuws te horen dat hun 3-jarig zoontje Rover leukemie heeft. Om hen te steunen in hun strijd, schreef dichter en columnist Yousra Benfquih hen een brief.

Dag Rover,

Doorgaans begin ik mijn brieven door te vragen hoe het gaat. Maar ditmaal laat ik dat achterwege: ik weet namelijk dat het niet goed met je gaat.

‘Leuke-mie’. Dat is geen goed gekozen naam. Er bestaan goed gekozen namen. Een kwal klinkt als een kwal, bijvoorbeeld. En in de oceaan hoor je – als je heel goed luistert - de oceaan fluisteren. Maar ‘leuke-mie’. Jij weet net als ik: dat is geen meisje dat Mie of Mieke heet, en leuk, dat is ze zeker niet.

Maar wat ben je sterk, Rover. Wel vier keer per week kies je een heldenpakje uit en trek je, nu eens als Thor, dan weer als Spider- of Super man, naar het ziekenhuis. Daar vecht je, samen met veel andere kindjes, tegen wat je ‘de stoute celletjes’ noemt. Dat maakt je soms moe, soms droevig, soms ga je tegen mama en papa roepen want wat je echt wil doen is: ijsjes eten en zandkastelen bouwen. Maar net als Thor, Spider- en Superman, weet je dat je vol moet houden.

Ik was laatst in Zuid Afrika, Rover, een land dat, zoals de naam verraadt, in het Zuiden van Afrika ligt. Op een dag at ik er vis in een klein visrestaurant vlakbij de oceaan. De eigenaar van het restaurant is een oude man die de hele wereld heeft afgereisd en tijdens die reizen veel wijsheid heeft opgedaan. Hij vertelt me dat onze namen ons kiezen. Dat we onze namen tijdens onze levens gaan belichamen.

Ik denk dat de man van het visrestaurant aan de oceaan in Zuid Afrika die de hele wereld heeft afgereisd, gelijk heeft, Rover. Want kijk eens wat er gebeurt wanneer je de letters H en E voor jouw naam zet. Klopt, dan krijg je: #HeRo-ver. En “Hero” is Engels voor “held”. En ik zou je wel willen uitleggen wat een held is, maar het is een beetje stom om aan iemand uit te leggen wat die iemand is, vind je niet? Dat weet jij beter dan ik.

En dus Rover, trek gerust je Thor-, Spider- of superpakje aan. Maar besef: ook zonder blijf jij mijn held. En wat je haartjes betreft: ach, die liggen in de zomer toch maar in de weg.

P.s.: weet je wat mijn naam betekent? Dat het na moeilijke tijden, altijd weer beter gaat. En dus ga jij straks weer, met mama en papa, en zusje, ijsjes eten en zandkastelen bouwen. Neem dat maar van me aan.

Dikke knuffel,
Yousra

Lees ook