De Held van Els Snick wil later brandweerman worden

9 juli 2020
© Kristien Buyse
Ook in de zomervakantie brengen we elke zondag hulde aan de held van de week. Vandaag is het de beurt aan Els Snick, vertaalster Duitse literatuur en docent aan de UGent. Haar held van de week is haar buurjongen, Masir.

"Masir wil later brandweerman worden. Hij woonde pas enkele maanden in Gent toen corona uitbrak. Zijn school was dicht en ik hielp hem soms wat oefeningen maken die zijn juf had gebracht. De tafels van vermenigvuldiging kent Masseer al heel goed, maar wel in het Turks. Na zijn vlucht uit Afghanistan heeft hij vier jaar in Turkije gewoond. Die jongen is elf en hij spreekt vloeiend Farsi, Turks, Engels en al een beetje Nederlands.

Van zijn kindertijd in Kaboel herinnert hij zich niet veel. 'Always shooting and bombing', zegt hij. En dat zijn papa brandweerman was op de luchthaven, zijn mama was lerares. Ze woonden in een mooi huis, in een moderne wijk. Dat huis werd door de Taliban gebombardeerd, maar ze hebben het overleefd. De mama van Masseer heeft sindsdien last van haar longen en kan geen nauwe ruimtes meer verdragen. In tunnels of liften denkt ze dat ze stikt.

In Gent huurt het gezin een paar kamers in een appartementsgebouw bij mij om de hoek. De ruit is stuk en er zit geen slot op de deur, maar het ergste is: het pand wordt binnenkort gesloopt en ze moeten eruit. Het gezin van Masir had daardoor heel veel stress de laatste tijd en ik deed voor hen een paar telefoontjes naar immokantoren en huisbazen. Ik schrok ervan dat niemand wilde verhuren aan mensen met een buitenlandse naam. 'Ik ken die vreemdelingen,' zei een van hen, 'ze betalen nooit, ze zijn niet te vertrouwen, die mensen hebben geen wooncultuur, hé.'

En toen gebeurde er iets wonderlijks. Na een oproep op Facebook reageerde een koppel uit De Pinte. Elsie en Jan. De moeder van Jan was pas gestorven, haar appartement stond leeg en zij wilden dat graag verhuren aan het gezin van Masir. Het is ruim en licht en rustig gelegen, midden in dat mooie dorp. Masir kan volgende week verhuizen. In september gaat hij naar een nieuwe school. Hij krijgt in zijn nieuwe huis een eigen kamer. En weet je wat? Vanaf het terras loopt er een brandtrap naar beneden. Dat vindt Masir, maar vooral zijn mama een heel fijne gedachte."

Els Snick