"In de helft van de gevallen heeft de tweede dokter een ander advies"

14 februari 2017
Doe jij dat wel eens, een 'second opinion' vragen aan een andere dokter? En krijg je van die andere dokter effectief een andere opinie? In Nederland deden ze er onderzoek naar. Lieven Vandenhaute vroeg aan Dokter Finoulst, van het gezondheidsmagazine Bodytalk, of je wat vaker een second opinion zou moeten vragen.

"De helft wil een second opinion"

In Nederland zijn 2.300 patiënten ondervraagd, die in de afgelopen twee jaar een second opinion hebben gevraagd, of hadden willen vragen. Wat blijkt nu? In de helft van de gevallen had die tweede dokter een ander advies. Volgens Marleen Finoulst is dat niet eens zo vreemd:

"In de meerderheid van de gevallen stelde de tweede arts een andere behandelingsmethode voor. Meestal zijn mensen die een 'second opinion' vragen mensen met een chronische aandoening. Zij zoeken, logischerwijze, naar meer behandelingsmethodes." 

De vraag is dan: welke arts geloof je? "Uit het onderzoek blijkt dat de tweede opinie vaak wordt geloofd. Heel erg veel hangt ook af van hoe vertrouwelijk en helder de arts overkomt."

Wapen jezelf

Ook in België is het een tendens dat mensen om een second opinion vragen. Dat gebeurt vaker doordat patiënten zelf op onderzoek gaan op het internet: "Zo geloven mensen dus niet zomaar meer wat artsen vertellen." Volgens Finoulst heeft iedereen het recht om een tweede opinie te vragen aan een andere arts, maar wat je vooral moet doen, is met drie vragen naar een arts gaan: 

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie

Als je gewapend met die drie vragen naar een arts gaat, kan je je vaak een bezoekje aan een tweede dokter besparen.