De historicus en zijn overburen

16 mei 2020
NTGent
In de De Berlaimontstraat in Deurne bij Antwerpen woonde tot halfweg de tweede wereldoorlog de Joodse schoenlapper Mayer Gulden en zijn gezin. Moeder en twee kinderen worden in 1942 opgepakt door de Deurnese politie. Vader weet te ontsnappen en duikt onder. Zijn gezin wordt via de Dossinkazerne afgevoerd naar Auschwitz en drie dagen later vergast.

Vandaag woont historicus Bruno De Wever tegenover het huis van de familie Gulden. Toen hij de naam van zijn straat in de archieven vond, heeft hij een mini-onderzoekje uitgevoerd naar het wel en wee van Mayer Gulden, zijn vrouw Pescha en hun kinderen Dyna en Mozes.

We zouden dat niet geweten hebben als Luc Perceval in het NTG geen stuk zou gemaakt hebben over de collaboratie. Het stuk heet Yellow, de repetities zijn door de coronamaatregelen stopgezet. Maar net daarvoor nodigde Perceval Bruno De Wever uit voor een gesprek met zijn acteurs over de geschiedenis van de Vlaamse Beweging.

Dat werd een lange, interessante, bij momenten ontroerende zit, die je op de site van het NTG integraal kan bekijken. Tijdens dat gesprek vertelt Bruno De Wever over de familie Gulden.

Al te gemakkelijk wordt er over verzet en collaboratie gesproken in termen van goed en kwaad. Het verhaal van de familie Gulden toont aan dat de werkelijkheid altijd complex is. Hun dood heeft niet enkel te maken met ideologische haat van nationaal-socialisten, ze is ook het gevolg van toevalligheden, onnadenkendheid, gezagsgetrouwheid, banaliteiten.

Beluister het volledige gesprek :