'De Hongaarse Republiek' wordt 'Hongarije'

4 april 2011

Het bougeert nog geen beetje in de Donaustaat. Tegen pasen moet en zal Hongarije een nieuwe grondwet hebben. Eén die niet in het parlement of door een commissie van technocraten is geschreven, maar door de ganse natie. En die is groter dan de huidige Hongaarse landsgrenzen.

't Is te zeggen, alle Hongaren hebben thuis een questionnaire gekregen met twaalf vragen betreffende de grondwetsherziening, en een goeie 10% heeft die beantwoord. Als alles volgens plan verloopt zal president Pál Schmitt de nieuwe constitutie op paasmaandag - o symboliek - plechtig ondertekenen. En vanaf dan zal Hongarije dus niet langer 'Republiek Hongarije' ('Magyar Köztársaság') maar simpelweg 'Hongarije' heetten.

Het Slowaakse weekblad Týžden noemt de paasgrondwet 'Nationalistisch, christelijk, imperialistisch en revolutionair'. Want premier Viktor Orban ziet het groot. Het nieuwe Hongarije, dat is niet het land dat omsloten wordt door Kroatië, Oostenrijk, Oekraïne, Roemenië, Servié, Slovenië en Slowakije. Het nieuwe Hongarije spiegelt zich aan 'de landen van de Heilige Stefanuskroon (foto) '.


Dat is het Hongaarse deel van het voormalig koninkrijk Oostenrijk-Hongarije - aka Transleithanië - en daartoe behoren ook Slowakije, Transsylvanië, Burgenland in Oostenrijk, Kroatië (exclusief Dalmatië), de Vojvodina in Noord-Servië, Roethenië (Transkarpatië) in Oekraïne en de omgeving van Murska Sobota in Slovenië. Daar wonen miljoenen ethnische Hongaren - Csángó's, Mohács ... - die tegenwoordig makkelijk aan een Hongaars paspoort raken. Ze moeten alleen een band met het oude moederland aantonen, en die mag veel ouder zijn dan het huidige Hongarije.

U begrijpt dat de Europese Unie bezwaren heeft bij deze gang van zaken, want alle ethnische Hongaren worden op die manier meteen EU-burgers. Ook die uit Oekraïne, Kroatië en Servië. Maar Viktor Orban spreekt kloeke taal: 'Hongerije heeft zich in 1848 verzet tegen de Habsburgers, en in 1956 en 1990 tegen de Sovjetdictatuur. Wat zou het zich laten knechten door Brussel?'

Hongarije is overigens nog tot en met 31 juni voorzitter van de Europese Unie.

Lees en beluister ook