De huur is te duur

12 januari 2016
Elke week worden in Vlaanderen 80 tot 250 huishoudens op straat gezet, na een bevel van de vrederechter. Door de stijgende huurprijzen zal hun aantal de komende jaren allicht alleen maar toenemen. Het werd een Hautekiet-uitzending vol controverse.

Het zijn al lang niet meer de alleenstaanden die hun huur niet kunnen betalen. Ook tweeverdieners en jonge koppels hebben het moeilijk. En zeker als er onverwachte kosten bijkomen.

 

De feiten

104.000 mensen wachten op een sociale woning. Wie vier jaar wacht, krijgt een huursubsidie.

Maar wat doe je in tussentijd? Ofwel kies je voor iets dat je niet kan betalen. Ofwel moet je terecht bij vrienden en familie. Geen evidentie.

"En deze kwestie is geen nieuw probleem", vertelde Frederic Vanhauwaert van het Netwerk Tegen Armoede in 'Hautekiet':

Wooncrisis is geen nieuw probleem, maar wordt steeds scherper door dure energie en huur @hautekiet

— netwerktegenarmoede (@netwerktegenarm) January 12, 2016

 

De oplossing

Meer mensen moeten een huursubsidie kunnen krijgen. De wachttijd van vier jaar moet korter. Maar vooral: er moeten meer sociale woningen komen.

Alleen heeft deze Vlaamse regering net het bouwritme vertraagd, in plaats van versneld, zegt Vanhauwaert. “Er is uitstel gekomen van het aantal beloofde sociale woningen.”

 

Controverse

Zolang er geen structurele oplossingen zijn, worden mensen uit hun huis gezet. Slotenmaker Kristof Tauwenberg maakt de uithuiszettingen vanop de eerste rij mee, en heeft zo zijn eigen mening over de zaken:

"Men heeft geen geld om de huur te betalen, maar wel voor een iPhone 6S en een flatscreen" Slotenmaker aan het woord in #hautekiet

— Hautekiet (@hautekiet) January 12, 2016

Voor de gemiddelde mens klopt dit clichébeeld alvast niet, reageert Vanhauwaert ontzet. Daarnaast moeten mensen ook hun kinderen opvoeden, dus kunnen ze niet anders dan een telefoon of televisie aankopen. En ook: “Communicatie is een basisrecht.” (Vaak zijn die toestellen trouwens op afbetaling gekocht)

 

Meer controverse kwam er toen verhuurder Robert vertelde dat één huurder op twee niet wil werken.

Ook deze mythe wil Frederic Vanhauwaert graag de wereld uit: "Er zijn gewoon niet genoeg jobs beschikbaar voor deze mensen."

Hij besluit:

De gemiddelde mens in armoede wil niks liever dan aansluiten op de arbeidsmarkt. We moeten stoppen met de oorzaak bij de huurders te leggen.

 

En de huurders zelf?

Hun reactie lees je op onderstaand forum. (Dank aan iedereen voor de moedige getuigenissen)

 

REAGEER

Kon jij ook ooit de huur niet betalen? Wat is jouw verhaal?

En wat zijn de mogelijke oplossingen? We moeten toch betere dingen kunnen bedenken dan mensen zomaar op straat zetten?

Reageren kan ook anoniem via hautekiet@radio1.be

 

Foto © Pexels

Radio 1 Select