De Ig Nobelprijzen 2011

30 september 2011

'Ignoble' mag dan 'verachtelijk, laag' betekenen, en de Ig Nobelprijs een initiatief zijn van het tijdschrift 'Annals of Improbable Research' (Annalen van onwaarschijnlijk onderzoek), de onderscheiding is zeer gegeerd in wetenschappelijke kringen.

De Ig Nobelprijs wordt trouwens toegekend aan onderzoek dat in serieuze wetenschappelijke tijdschriften werd gepubliceerd. En uitgereikt door echte nobelprijswinnaars.

Het is niet omdat het op het eerste gezicht om amusant, bizar of totaal van de pot gerukt onderzoek gaat, dat het onderzoeksbudget weggesmeten geld was. Denk maar aan de niet-lekkende theepot van onze landgenoot Jean-Marc Vanden Broeck (Ig Nobelprijs fysica 1999). Of neem het onderzoek naar 'de ideale dichtheid van vluchtige wasabi om slapende mensen te wekken bij brand' dat dit jaar won in de categorie scheikunde. Doven en slechthorenden worden namelijk niet wakker van een akoestisch brandalarm.

2011 was een uitmuntend jaar voor het improbable onderzoek. En niet alleen omdat onze landgenoot Luk Warlop bij de winnaars was. Een greep: onderzoek naar 'zuchten in het dagelijks leven', naar een keversoort die paart met een bepaald Australisch bierflesje, naar de reden waarom discuswerpers duizelig worden en kogelslingeraars niet, en onze favoriet: de besmettelijkheid van gapen bij schildpadden.

Zoals bij de echte Nobelprijzen zijn er ook niet-wetenschappelijk Ig Nobels. Die voor literatuur ging naar de Amerikaanse filosoof John Perry voor zijn 'theorie van gestructureerd uitstelgedrag'. De vredesprijs was voor de burgemeester van Vilnius, omdat die heeft aangetoond dat het probleem van foutparkeren kan worden opgelost met een tank.

Lees en beluister ook


Radio 1 Select