De Ig Nobelprijzen 2015

18 september 2015

De echte Nobelprijzen worden over een paar weken in Stockholm uitgereikt. Maar veel vermakelijker en maar een ietsiepietsie minder belangrijk zijn de Ig Nobelprijzen.

Die zijn vanacht voor de 25ste keer door zes echte nobelprijswinnaars uitgereikt aan de Harvard-Universiteit in Cambridge (Massaschusetts).

De Ig Nobelprijzen mogen dan wetenschappers onderscheiden voor amusant, bizar of totaal van de pot gerukt onderzoek, ze worden toegekend voor studies die in serieuze wetenschappelijke tijdschriften werden gepubliceerd.

2015 was trouwens alweer een uitmund jaar voor 'onwaarschijnlijk' onderzoek.

De wiskunde-prijs ging naar een model dat toont hoe de Marokkaanse sultan Moulay Ismael in 30 jaar tijd 888 kinderen heeft kunnen verwekken.

Wetenschappers die een manier vonden om een gekookt ei weer te 'ontkoken' sleepten de prijs in de categorie scheikunde in de wacht.

De Ig Nobelprijs Fysica werd gewonnen door een Taiwanees-Amerikaans team dat uitzocht of alle zoogdieren van meer dan 3 kilogram evenveel tijd nodig hebben om te plassen.

In de categorie biologie won een studie waarin werd vastgesteld dat een kip als een dinosaurus loopt als je een kunstmatige staart aan haar achterste bevestigt.

En de literatuurprijs ging naar het 'huh-onderzoek' van de Nederlandse taalwetenschapper Mark Dingemanse - die wie in tempore non suspectu al gecontacteerd hadden voor zijn opvolgingsonderzoek.

Radio 1 Select