De islam en seks

20 januari 2017
Enkele titels uit de islamitische erotische bibliotheek: "De verrukking der harten", "De gids van de verstandige man voor de kunst van de bijslaap", "De geurige tuin", "Voorlichting over de namen van de bijslaap", "De kostbare parels in de eigenschappen van zwaarlijvige vrouwen" en de prozaisch getitelde "Encyclopedie van het genot".

De islam heeft een lange traditie van poezie en proza over seks en erotiek. Die Encyclopedie van het genot bijvoorbeeld geeft lijsten van benamingen voor geslachtsdelen, recepten voor zalfjes en smeerseltjes en technieken om het genot te vergroten, de voordelen van een partner die geen maagd meer is, verhalen over koppelaars, hitsige vrouwen, verwijfde mannen, vrouwen en mannen die zich prostitueren, en dat alles zonder een spoor van afkeuring of verontwaardigen.

Ooit vonden Europeanen de islamitisch cultuur wuft, sensueel, losbandig en decadent. Dat staat haaks op het seksueel repressieve beeld dat we vandaag hebben. In sommige moslimkringen wordt nu net het Westen losbandig gevonden en al te zeer door seksualiteit gedomineerd. Er is dus iets wezenlijks veranderd. 

Over die ommekeer heeft Michiel Leezenberg "De minaret van Bagdad" geschreven. Over hoe het vroeger was en wat die totale omslag heeft veroorzaakt.

Een boek over seks waarin de auteur heeft geprobeerd om - ik citeer - het netjes te houden. Dan moet het kunnen, zaterdag op het middaguur. Niet?

Radio 1 Select