De Italiaanse fascinatie voor Mussolini

14 december 2011

Vandaag besteedden nogal wat nationale en internationale nieuwsbronnen aandacht aan 'Il corpo del duce'. Dat is een documentaire film van Fabrizio Laurenti (sommigen denken dat hij 'Laurentini' heet) over de route die Mussolini's verminkte lichaam heeft afgelegd. Die eindigt tien jaar later bij een graftombe vlakbij zijn geboorteplaats in Noord-Italië, waar elk jaar tienduizenden toeristen op af komen. In de film zijn niet eerder vertoonde beelden te zien van het opgezwollen, met kogels doorzeefde lichaam van il Duce.

 

Die plotse aandacht is een beetje vreemd, want 'Il Corpo del Duce' ging vorige maand in première tijdens het Filmfestival van Turijn, en wordt volgend jaar uitgezonden door staatszender RAI.

 

Op de site van het festival lazen we: "Wat opvalt is dat, zelfs na zoveel jaren, bepaalde psychologische mechanismen nog zo up-to-date zijn. Ook vandaag lijken die het gedachtengoed van de Italianen betreffende hun leidersfiguren nog te beïnvloeden. Terugkerende elementen als persoonlijk charisma, openlijke seksuele losbandigheid en de expositie van een lichaam waar de tijd geen vat op lijkt te hebben hebben, lijken - zowel vandaag als gisteren - een bepaalde fysieke band gesmeed te hebben tussen de Italianen en hun leider. Dat lijkt een wezenskenmerk van ons land, en we vonden het een interessant onderwerp om over na te denken."

 

Die reflectie schijnt in Italië nogal felle vormen aan te nemen. "Mussolini werd een horrorfilm" kopte La Repubblica na de première.
Laurenti wordt bedreigd door extreem rechts én krijgt heftige kritiek van extreemlinks vanwege beelden waarin Mussolini's lijk wordt toegetakeld door antifascisten. Consumentenorganisaties willen dat de film een waarschuwing krijgt voor schokkende beelden, als ie op DVD uitkomt.

 

Enfin, dat van die horrorfilm is niet zo ver gezocht. Laurenti heeft films als La casa 4 - Witchcraft, en Troll 3 op zijn actief.

 

 

 

Lees en beluister ook