"De Judofederatie moet een krachtig signaal geven: dit is niet aanvaardbaar"

29 mei 2017
De voorbije dagen hebben enkele (ex-)judoka's getuigd over seksueel overschrijdend gedrag van trainers en andere atleten. Kristof Van de Putte, de voorzitter van de Vlaamse Judofederatie, reageert in Hautekiet.

Zeventien op de honderd Vlaamse sporters krijgen op jonge leeftijd ooit te maken met grensoverschrijdend gedrag. Zes procent wordt het slachtoffer van aanranding of verkrachting. Dat blijkt uit cijfers van onderzoekster Tine Vertommen, die meewerkt aan het Europees onderzoeksproject VOICE

De voorbije dagen getuigden verschillende judoka's over (seksueel) overschrijdend gedrag in de sport. Onder meer Ann Simons deed dat in Van Gils & Gasten

Als je als jonge vrouw voortdurend opmerkingen krijgt over lichamelijke veranderingen, heeft dat een impact op je zelfbeeld. Het heeft lang geduurd om dat te kunnen plaatsen.

Ook andere vrouwen getuigden over intimidatie en aanranding in de sport. Vooral over het grensoverschrijdend gedrag van topcoach D. B. kwamen er ontzettend veel getuigenissen van ex-judoka's.

Zelfs in die mate dat de raad van bestuur van de Vlaamse Judofederatie vanavond bijeenkomt om de zaak te bespreken.

"Niet blind zijn voor de problemen."

Kristof Van de Putte (voorzitter Vlaamse Judofederatie) reageert in Hautekiet: "We mogen niet blind zijn voor de problemen die er zijn. We hebben in het verleden actie ondernomen, door bijvoorbeeld adviezen op te stellen voor clubs en trainers. Maar nu moeten we gaan nadenken: volstaan de genomen maatregelen nog?"

Ik zie nog enkele problemen. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je als sporter op een eenvoudige en serene manier problemen kan melden?

"Als federatie willen we op een correcte manier ingrijpen bij problemen", zegt Van de Putte. "In het verleden is er adequaat gereageerd op bepaalde zaken. Er zijn al trainers aan de deur gezet."

"Krachtig signaal is nodig"

Neemt raad van bestuur van de Judofederatie vanavond beslissing over topcoach D. B.? "Ik wil niet op de feiten vooruitlopen", zegt Van de Putte.

We zullen te allen tijde onze verantwoordelijkheid nemen, de feiten bekijken en de nodige acties ondernemen in het belang van onze sport. Het gaat voor mij over meer dan een individuele case, maar over een cultuur die veranderd moet worden.

Tine Vertommen roept Van de Putte op om krachtig te reageren: "De voorzitter is er zich van bewust dat er een stevige reactie moet komen. De federatie moet vanavond na het dagelijks bestuur een heel duidelijk signaal geven dat dit niet aanvaardbaar is."