De kans dat je besmet raakt met het nieuwe coronavirus is verwaarloosbaar, zoals je ook geen ebola of zika opliep

6 februari 2020
© AFP
De kans dat je het nieuwe coronavirus oploopt of eraan bezwijkt, is verwaarloosbaar klein. Hetzelfde geldt voor ebola, zika, SARS, MERS en andere epidemische infectieziekten die elders in de wereld woeden. In Vlaanderen lopen we meer kans op een seksueel overdraagbare infectie (een SOA), kinkhoest of een doodgewone griep.

De afgelopen dagen kreeg VRT NWS veel vragen over het nieuwe coronavirus, waaronder de vraag om alles eens in perspectief te zetten. Met de juiste cijfers in handen bekeek de redactie van VRT NWS de impact van het coronavirus in vergelijking met andere infectieziekten. Zo zijn er sinds het begin van de eeuw een aantal internationale epidemieën geweest: het SARS-virus, Mexicaanse griep, het MERS-virus, Ebola en het Zikavirus.

Maar wat was de impact van al deze ziektes in ons land? Verwaarloosbaar. In België raakte niemand besmet met ebola, zika, SARS of MERS. De Mexicaanse griep gedroeg zich in ons land als een gewone griep, met een gemiddelde hoeveelheid zieken en overlijdens.

Ondanks het 'gebrek' aan slachtoffers in Vlaanderen veroorzaakten deze epidemieën, net als het nieuwe coronavirus nu, nationale onrust. Mensen durfden bijvoorbeeld niet meer te reizen, uit angst om besmet te raken.

Tegelijkertijd raakt niemand nog in paniek van de 'gewone' seizoensgriep, terwijl in België gemiddeld 500.000 mensen per jaar daarmee besmet raken en gemiddeld 1.000 mensen per jaar aan de gevolgen van griep overlijden. Beduidend meer dan het aantal dodelijke slachtoffers van alle andere epidemieën.

Fabienne Meijer, datajournalist van VRT NWS, lichtte deze cijfers toe in 'De Ochtend'.

Beluister het gesprek met Fabienne Meijer:

Vaccineren tegen infecties

De cijfers van Zorg en Gezondheid laten zien dat de internationale epidemieën in Vlaanderen misschien wel ongerustheid veroorzaken, maar geen daadwerkelijke besmettingen. Ook andere meldingsplichtige ziektes besmetten nooit meer dan een half procent van de Vlaamse bevolking.

Het aantal overlijdens is eveneens verwaarloosbaar, zeker ten opzichte van bijvoorbeeld het aantal mensen dat overlijdt aan een longontsteking.

Het is niet zo dat Vlaanderen helemaal geen risico's loopt op een epidemie. Maar internationale epidemieën ontstaan vaak ver weg van ons land, waardoor de kans kleiner is dat het ons bereikt.

Daarnaast wonen in België simpelweg minder mensen dan bijvoorbeeld China. Als mensen in grote gezinnen dicht op elkaar leven, is de kans groter dat ziektes die zich via de luchtwegen verspreiden, om zich heen kunnen grijpen.

"Een ziekte die onzichtbaar is en die we niet kennen, vergroot het wantrouwen, waardoor we de risico's hoger inschatten" vertelde dr. Dirk Wildemeersch hierover aan VRT NWS. 

Meer cijfers, meer details vind je op vrtnws.be

Met vragen kan je terecht op info-coronavirus.be

Lees ook:

Radio 1 Select