De kapperszaak: de wereld in het klein?

8 februari 2017
‘Laat me een kapsalon bezoeken en ik zeg je hoe de wereld er aan toe is.’ Dat is een beetje het uitgangspunt dat cineast Luc Vrydaghs in het achterhoofd had toen hij de reeks ‘Barber shop’ draaide.

Vrydaghs heeft kapsalons bezocht in Detroit (VS), New Delhi (India), Clacton-on-Sea (VK), Rio de Janeiro (Brazilië), Pretoria (Zuid-Afrika) en het Smara vluchtelingenkamp (Algerije) en op basis van de spontane gesprekken die hij daar kon opnemen probeert hij een beeld te schetsen van de samenleving anno 2017.

Het kapsalon is het vertrekpunt van alle verhalen in deze reeks. Wanneer een klant bij de kapper binnenstapt en plaats neemt in diens fauteuil, stopt de tijd. Zodra hij verdwijnt onder het kappersdoek komen de tongen los en wordt er gepraat.

Persoonlijke beslommeringen, roddels, politieke verschuivingen, alles wat leeft bij de plaatselijke bevolking komt aan bod. De kapper verneemt het nieuws heet van de naald en is daarom een belangrijke bron van informatie in een gemeenschap.

Reageer

  • Is een kapsalon de wereld in het klein?
  • Kwam je tijdens je kappersbezoek al eens terecht in een (hevige) discussie? Hoorde je bij de kapper al interessante opinies en ging je daardoor anders over een maatschappelijk thema (na)denken?
  • Of ben je iemand die bij de kapper zelf gesprekken start over bijvoorbeeld de actualiteit?

Lees meer over Barber shop op de website van Canvas.