"Men kon geen koning worden zonder in Reims te passeren"

8 juli 2019
Foto's: Michiel Hendryckx
OK, de Ronde van Frankrijk is een sportwedstrijd. Dat zie je aan de vele coureurs die hard rijden, zweten, vallen, terug opstaan, pijn verbijten, winnen, verliezen en vol emotie er altijd keihard voor gaan. Maar, geef toe, het is even goed ... een showroom voor Frankrijk: het knapste paleis, de mooiste berg, het idyllische dorpje of die impressionante kathedraal. En wie anders dan fotograaf Michiel Hendryckx kan ons daar alles over vertellen. Over Reims en Jeanne d'Arc bijvoorbeeld.

De kathedraal van Reims

De 4e rit in de Ronde van Frankrijk start in Reims, een stad die Michiel goed kent. “Jammer genoeg is Reims in de Eerste Wereldoorlog verwoest is geweest, onder andere ook de kathedraal. Die stond nauwelijks nog recht maar is prachtig heropgebouwd, tot een authentiek aanvoelend middeleeuws monument.” Het doet Michiel denken aan de Notre Dame de Paris, die enkele maanden geleden afgebrand is. “We moeten niet panikeren: wat ze in Reims gedaan hebben, kunnen ze, zeker nu, ook in Parijs.”

De kathedraal van Reims is heel belangrijk voor de Franse geschiedenis: alle Franse koningen zijn er gezalfd en gekroond. “Men kon geen koning worden zonder in Reims te passeren.” Dat brengt Michiel bij de figuur van Jeanne d’Arc. “Daarvoor moeten we terug naar de middeleeuwen en de 100-jarige oorlog, tussen het toenmalige Frankrijk en Engeland. Reims is op dat moment bezet door de Engelsen. De dauphin of kroonprins wacht om koning te worden, omdat hij door die bezetting onmogelijk naar Reims kan.”

 

Notre-Dame in Parijs

Jeanne d’Arc wil de Engelsen weg uit het noorden van Frankrijk om de dauphin in Reims te laten zalven en kronen. “Haar roeping komt uit een soort religieuze, royalistische bewogenheid. En voor een deel slaagt zij erin het tij te keren. Maar op dat moment is ze onder andere door het Franse hof al aan de kant geschoven, omdat men bang is voor haar charisma en haar invloed. Ze moet de kroning meemaken van achter een pilaar in de kathedraal van Reims.”

En opgelet, Jeanne d’Arc is een historisch figuur. “Als je dat leest zou je denken dat het een ‘donker sprookje’ is, maar het is helemaal geen sprookje! Haar leven is ontzettend goed gedocumenteerd.” En de kathedraal van Reims heeft dus een belangrijke plaats in de Franse geschiedenis.

“Op deze foto zie je een vrouw, ik vermoed een moslimvrouw met haar zoontje. Ik was ze al een tijdje aan het observeren, ze leek onder de indruk van de kathedraal maar had precies ook wat schroom om naar binnen te gaan. Tot iemand haar zag en zei ‘Allez, viens!’”

Beluister het volledige fragment:

Lees ook: