De kerk die gesloopt wordt

24 december 2016
In 2017 moet elke gemeente een kerkenplan hebben, met een toekomstvisie voor de kerken: behoud, herbestemming of afbraak. In Hoboken liggen de plannen klaar om de neogotische Heilig Hartkerk gewoonweg af te breken, en te vervangen door een park.

Kerst, het moment waarop er nog eens wat volk in de kerk komt. Want dit is de realiteit: veel kerken staan leeg en de beheerders krabben zich in de haren wat ermee moet gebeuren. Tegen volgend jaar moeten alle steden en gemeenten een kerkenplan klaar hebben. In het bisdom Antwerpen is dat al rond: voor de 69 katholieke kerken is een toekomst uitgetekend. Behoud, herbestemming tot iets anders, of zelfs afbraak.

Eén van de kerken die binnen enkele jaren tegen de vlakte gaan is de Heilig Hartkerk in Hoboken. Zowel de penningmeester van de kerkraad Etienne Poelvoorde als pastoor Ronald Sledsens zijn voorstander van de sloop. In de plaats komt er een park, ruimte voor woningen en een uitbreiding van de school. Het was uitdrukkelijk de bedoeling om een sociaal alternatief te bieden voor de veel te grote kerk, een neogotisch gebouw uit 1912, dat weliswaar een goede akoestiek biedt, maar te duur is om te verwarmen, te onderhouden, laat staan te restaureren. Een kerk slopen, waar zoveel mensen zijn gedoopt of getrouwd, dat is niet niets; de band is wel degelijk emotioneel, geven kerkraad en pastoor toe. Maar,

Laten we wel wezen, van dit soort kerken zijn er dertien in een dozijn. Het gaat tenslotte om de gemeenschap, niet om de stenen.

De gemeenschap De Wegel viert intussen in een kleinere ruimte in de pastorie naast de kerk, en is daar best tevreden mee. Hoewel er ook gelovigen zijn die het onrechtvaardig vinden dat de Heilig Hartkerk moet verdwijnen, en andere parochiekerken in Antwerpen niet.

De plannen voor de Heilig Hartkerksite in Hoboken zijn uitgetekend, met instemming van de stad en het bisdom. Het is nu wachten op de sloopvergunning voor de kerk. De werken zouden ten vroegste over een jaar of twee, drie kunnen beginnen.
 

Radio 1 Select