Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Is de kernuitstap nu definitief van tafel?

ma 21 mrt. - 11:34

De twee jongste kernreactoren van België, Doel 4 en Tihange 3, blijven nog tien jaar langer open. Of dat is alvast het plan van de federale regering, want er moet nog onderhandeld worden met uitbater Engie/Electrabel. Is de kernuitstap nu definitief van tafel? Ivan De Vadder maakt een analyse.
Ivan De Vadder

Beluister de analyse van Ivan De Vadder in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

De kogel is door de kerk: de twee jongste kerncentrales worden opengehouden, of liever, premier De Croo en de minister van Energie, Tinne Van der Straeten, van Groen, zullen daarover met Engie/Electrabel, de uitbater, onderhandelen.

Het opvallende is dat de voorstanders van het openhouden van de kerncentrales, de politieke partijen MR en N-VA, helemaal niet opgetogen zijn over dit resultaat. Ze willen niet alleen méér dan twee centrales openhouden, ze willen die ook langer dan 10 jaar openhouden. Dat zeiden in koor de Vlaamse minister president Jan Jambon (N-VA) in 'De Zevende Dag', de voorzitter van de N-VA, Bart De Wever, bij VTM Nieuws.

Net nu de tegenstanders hun voet tussen de deur van de kernuitstap hebben gezet, willen ze die deur helemaal openduwen. Maar de meerderheidspartijen – op de MR na dus – duwen die deur gedecideerd weer dicht: meer centrales langer openhouden is, volgens premier De Croo, een “fictie” en getuigt van “weinig dossierkennis."

Groen kan kernuitstap niet waarmaken

Enkele maanden terug zei de vicepremier van Groen, Petra De Sutter, nog in een interview met De Standaard dat Groen "de geschiedenis zou ingaan als de partij die kernuitstap heeft gerealiseerd".

Nu klinkt het dat de partij een andere historische stap zet: ze realiseert de omslag naar de hernieuwbare energie. Groen kan - noodgedwongen door de dure energieprijzen, die door de inval van Rusland alleen maar zijn blijven stijgen - de kernuitstap niet realiseren.

Het is nooit leuk om terug te moeten komen op een belofte. En het is evenmin leuk om daar dan meteen kritiek voor te krijgen van de Duitse minister van Milieu, die ook tot de groene familie behoort.

De kogel is dus door de kerk, maar daarmee zijn de kernreactoren nog niet klaar om na 2025 te blijven produceren. Er moet in de eerste plaats met de uitbater worden onderhandeld, en het is niet zeker dat de Franse multinational zich welwillend zal opstellen.

Twee nieuwe gascentrales

Egbert Lachaert (Open VLD) hoopt in 'De Zevende Dag' dat Engie “zichzelf zal overstijgen of dat er anders ook onvriendelijke maatregelen worden genomen”. Al denkt Joachim Coens (CD&V) dat die onderhandelingen veel vlotter zullen verlopen. Volgens Coens zetten de gevolgen van de inval van Rusland voor de gasbevoorrading het Franse bedrijf het mes op de keel, wat de onderhandelingen zou moeten vergemakkelijken.

In elk geval blijft het dossier van de kernenergie smeulen in de schoot van de regering. Meerderheidspartij MR, gesteund door oppositiepartij N-VA, blijft de vinger in de wonde leggen.

Ze vinden het bijvoorbeeld ongerijmd dat, ondanks het openhouden van twee kerncentrales, er toch twee gascentrales worden bijgebouwd. “Zouden die gascentrales dan niet de vervangingscapaciteit leveren voor die kerncentrales?”, klinkt het in koor, “maar ze vervangen die kerncentrales niet, ze komen er gewoon bij, naast de kerncentrales die ook worden opengehouden”.

De meerderheid argumenteert dat we veel meer energie zullen nodig hebben en dat sommige buurlanden niet in staat zijn om ons die te leveren.

N-VA put moed uit overwinning

De N-VA put moed uit de overwinning in het dossier van de kernenergie, en gaat voluit, ook in het tackelen van de politieke tegenstanders. Gisteren schoot de N-VA met scherp op de minister van Energie, Tinne Van der Straeten. Bart De Wever beschuldigde haar van “liegen” en van “het belazeren van de kluit”.

En eigenlijk, zo vond de N-VA-voorzitter, moest de Groene minister van Energie haar bevoegdheden worden afgenomen. Het is altijd makkelijk oppositie te voeren wanneer de tegenstander voor een stuk gekwetst is.

Beluister de analyse van Ivan De Vadder in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet